fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSvjetska tržišta pala više od deset odsto zbog širenja koronavirusa

Svjetska tržišta pala više od deset odsto zbog širenja koronavirusa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice pale više od deset odsto, što je njihov najveći sedmični gubitak od finansijske krize 2008. godine, jer bi zbog širenja koronavirusa u svijetu ekonomske štete mogle biti veće od ranijih procjena.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice potonuo 12,4 odsto, na 25.409 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 11,5 odsto, na 2.954 poena, a Nasdaq indeks 10,5 odsto, na 8.567 bodova, prenosi SEEbiz.

Cijene dionica na najvećoj svjetskoj berzi oštro su pale sedam dana zaredom, pri čemu je S&P 500 indeksu trebalo samo šest dana da zaroni u područje korekcije, koje se definiše padom od deset odsto ispod prethodnog rekordnog nivoa.

Još 19. februara S&P 500 dostigao je najviši nivo u istoriji, 3.386 bodova, da bi sada bio 12,8 odsto ispod tog nivoa.

Nikada u istoriji S&P 500 nije tako brzo zaronio u područje korekcije.

„Prethodni rekord bio je takav pad u devet dana početkom 2018. godine”, kazao je analitičar iz S&P 500 Dow Jones Indices, Howard Silverblatt.

Dow Jones indeks zabilježio je u četvrtak najveći bodovni pad u istoriji, za 1.192 boda, i to je bio već drugi pad veći od 1.000 bodova u prošloj sedmici.

Dosad je u istoriji Dow Jones zabilježio samo četiri dnevna pada za 1.000 bodova.

I ostale najveće svjetske berze zabilježile su oštar pad, pa je MSCI indeks svjetskih berzi prošle sedmice potonuo više od deset odsto, što je njegov najveći sedmični gubitak od finansijske krize 2008. godine.

Pritom je s berzi izbrisano više od pet biliona USD tržišne vrijednosti, što predstavlja otprilike vrijednost godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Japana, treće po veličini svjetske ekonomije.

To je posljedica niza vijesti koje pokazuju da broj novozaraženih od koronavirusa u svijetu raste brže nego u Kini, najviše u Južnoj Koreji, Iranu i Italiji.

Vlade širom svijeta, od Australije, preko Irana do Italije, pokušavaju zaustaviti epidemiju, pa zatvaraju škole, otkazuju velike događaje i gomilaju medicinske zalihe.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), takođe, raste strah od koronavirusa, nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdili prvi slučaj koronavirusa nepoznatog porijekla u sjevernoj Kaliforniji i upozorili na moguće širenje te bolesti.

Analitičari su kazali da je teško procijeniti koliko će širenje virusa u svijetu uticati na globalnu ekonomiju, međutim jasno je da će štete biti veće nego što se još nedavno procjenjivalo.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje fabrika, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineske, tako i ostalih ekonomija.

Zbog širenja virusa, i sve više američkih kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u nabavnim lancima i slabije potražnje.

Zbog toga analitičari smanjuju procjene zarada kompanija. Prema podacima firme The Earnings Scout, analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,1 odsto manje nego godinu prije, dok su početkom februara očekivali da će zarade porasti 2,5 odsto.

Analitičari Goldman Sachsa upozorili su da američke kompanije u ovoj godini možda uopšte neće zabilježiti rast zarade.

Još polovinom februara berzanski indeksi na Wall Streetu kretali su se na rekordnim nivoima, jer su ulagači očekivali da će širenje koronavirusa uticati na ekonomije samo u prvom tromjesečju, ali sada analitičari kažu da bi se taj uticaj mogao osjetiti u cijelom prvom polugodištu, a možda i duže.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na nesigurnost na tržištima ukazuje i podatak da je VIX indeks ‘straha’ Čikaške berze opcija prošle sedmice skočio gotovo 50 odsto, na 49 bodova, najviši nivo od februara 2018.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale prošle sedmice. Londonski FTSE indeks skliznuo je 11,1 odsto, na 6.580 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 12,4 odsto, na 11.890 bodova, a pariski CAC 12 odsto, na 5.309 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks pao 9,6 odsto, na 21.142 boda.

Najčitanije