fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryInvesticije u turizmu vrijede tri miijarde

Investicije u turizmu vrijede tri miijarde

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investicije koje se danas razvijaju u crnogorskom turizmu vrijede tri milijarde EUR, saopštio je direktor Agencije za promociju stranih investicija, Miloš Jovanović.

On je rekao Dnevnim novinama da će, osim u turizmu, do kraja naredne godine najveća ulaganja biti u oblasti saobraćaja i energetike, a postoji interesovanje i za gradnju gasne elektrane u državi.

“U prvom kvartalu zabilježen je znatan porast stranih direktnih investicija (SDI) u odnosu na isti period prošle godine. Bruto priliv SDI je iznosio oko 182 miliona EUR i porastao je oko 31,5 odsto, dok je neto priliv bio oko 83 miliona i veći je čak 63 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine”, kazao je Jovanović.

On je naveo da značajan rast priliva SDI dolazi kao rezultat dodatnog poboljšanja biznis ambijenta, stabilizacije javnih finansija, povećanja kredibilnosti političkog i ekonomskog prosperiteta i pojačanja prakse vladavine prava.

“Analize će pokazati da su postojećim investicijama stvorene i pretpostavke za razvoj konkretnih kapitalnih grinfild investicija, koje će u određenoj mjeri doprinijeti već velikom ekonomskom razvoju”, smatra Jovanović.

Prema njegovim riječima, s obzirom na činjenicu da su SDI dobar pokazatelj vjere u ekonomiju, njenog rasta, zapošljavanja, transfera tehnologije i porasta produktivnosti, može se projektovati da će i u narednom periodu nastaviti rast tih uzajamno zavisnih varijabli.

PČlanstvo u NATO savezu je, kako je dodao, pozitivno uticalo na past SDI.

“Prvi i glavni efekat je inhibiran činjenicom da se potencijalni i postojeći investitori osjećaju mnogo sigurnije prilikom potencijalnog investiranja ili reinvestiranja u Crnu Goru. Naime, dešava se veliko takmičenje između zemalja na globalnom nivou u privlačenju SDI. Potencijalni investitori ulažu u zemlje u kojima će njihove investicije biti sigurne i u kojim neće izgubiti novac”, zaključio je Jovanović.

Najčitanije