fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeInvesticije u osnovna sredstva 1,11 milijardi EUR

Investicije u osnovna sredstva 1,11 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ostvarene investicije u osnovna sredstva u Crnoj Gori u prošloj godini su, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosile 1,11 milijardi EUR, devet odsto više u odnosu na 2018.

Od toga su najveće učešće imale investicije u nova osnovna sredstva 95,4 odsto, investicije u intelektualnu svojinu 3,4 odsto, a investicije u polovna osnovna sredstva 1,2 odsto.

“Učešće građevinskih radova u investicijama iznosilo je 67,7 odsto, opreme 28 odsto, a ostalo 4,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Investicijama u osnovna sredstva smatraju se nabavke preduzeća u cilju dobijanja novih, povećanja vrijednosti ili zamjene postojećih osnovnih sredstava.

Ostvarene investicije u toku izvještajne godine predstavljaju vrijednost efektivno obavljene izgradnje, izrade ili nabavke objekata, opreme i ostalog, bez obzira da li su završene i je li i kada izvršena njihova isplata.

Nabavljena investiciona dobra mogu biti nova ili već korišćena, kupljena ili dobijena bez naknade od drugih u zemlji i inostranstvu ili proizvedena u sopstvenoj režiji.

Obuhvataju se sve vrste ulaganja u nove kapacitete te za proširenje, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih ili zamjenu zastarjelih, istrošenih kapaciteta.

Investicijama se ne obuhvataju sredstva utrošena za redovno i tekuće održavanje postojećih objekata.

Najčitanije