fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeInvesticije na aerodromima vrijedne oko 410 hiljada EUR

Investicije na aerodromima vrijedne oko 410 hiljada EUR

Podgorica, Tivat, (MINA-BUSINESS) – Za aerodrom Tivat nabavljen je prvi električni tegljač vazduhoplova, dok je za podgorički obezbijeđen utovarivač avionskih kontejnera i paleta, saopštili su iz Aerodroma Crne Gore i dodali da su obje investicije ukupno vrijedne 410 hiljada EUR.

Iz Aerodroma su kazali da je nabavka električnog tegljača iskorak u funkcionisanju tivatskog aerodroma.

„Njegovom upotrebom će se postojeći broj parking pozicija aviona bolje rasporediti i obezbijediti viši stepen sigurnosti, kako putnika, tako i osoblja aerodroma“, navodi se u saopštenju.

foto: ACG

Izvršni direktor Aerodroma, Danilo Orlandić, rekao je da je prvi put u svojoj istoriji tivatski aerodrom dobio specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi, takozvani pushback tegljač.

„Odlučili smo se za nabavku električne verzije, jer će se na taj način smanjiti zagađenje na aerodromu i povećati sigurnost rada naših zaposlenih, ali i samih putnika”, dodao je Orlandić.

foto: ACG

On je naveo i da je nabavka pushback-a za aerodrom Tivat bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona.

Iz Aerodroma su objasnili da električni tegljač, takozvani towbarless pushback, ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje vazduhoplova, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi.

„Tegljač TLD TPX-100E je proizvod renomiranog francusko-američkog proizvođača aerodromske opreme TLD Group. Njegov kapacitet dovoljan je za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 100 tona“, navodi se u saopštenju.

 

foto: ACG

Novi utovarivač kontejnera i paleta namijenjen je, takođe, velikim avionima sa znatnim kapacitetom za prihvat dovezene robe.

foto: ACG

Vrijednost tendera za nabavku utovarivača je iznosila 160 hiljada EUR, a tegljača 250 hiljada EUR.

Najčitanije