fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInternet trgovina u Kini važan motiv povećanja potrošnje

Internet trgovina u Kini važan motiv povećanja potrošnje

Peking, (MINA-BUSINESS) – Internet trgovina u Kini stabilno se razvija i postala je važan motiv za povećanje potrošnje, pokazao je, prema riječima novinarke China Media grupe, Yu Xi, izvještaj Kineskog informatičkog centra za internet (CINIC).

Ona je kazala da su podaci iz izvještaja o razvoju kineskog interneta, objavljeni ove sedmice, pokazali da je u martu u Kini bilo 904 miliona internet korisnika, što je najviše u svijetu, kao i da je pokrivenost stanovništva iznosila 64,5 odsto.

„Prema podacima iz izvještaja, internet trgovina se stabilno razvija i postala je važan motiv za povećanje potrošnje. Broj internet kupaca u Kini u martu je iznosio 710 miliona, odnosno 78,6 odsto ukupnog broja“, rekla je Yu Xi agenciji Mina-business.

Ona je dodala da je promet maloprodajne trgovine na internetu u Kini prošle godine iznosio 10,63 biliona juana (CNY).

Yu Xi je objasnila da je izvještaj, koji je objavljen u utorak, trebalo da sadrži podatke za prošlu godinu, ali je zbog epidemije Covid-19 obuhvatio period od januara prošle godine do marta ove.

Izvještaj, kako je navela, sadrži podatke za šest sektora koji se odnose na internet infrastrukturu, korisnike, razvoj internet aplikacija, onlajn administraciju, tehnički razvoj i sigurnost.

„Zbog uticaja epidemije Covid-19 na početku ove godine, broj korisnika internet aplikacija zabave snažno se povećao. Aplikacije za internet video su postale drugi najpopularni tip aplikacije u Kini, a na prvom mjestu su aplikacije za instant poruke“, kazala je Yu Xi.

Prema njenim riječima, do marta je broj korisnika online obrazovanja iznosio 423 miliona, što je 110,2 osto više nego na kraju 2018. godine.

„Tokom kućnog karantina zbog epidemije, broj aktivnih korisnika po danu kod pojedinih internet aplikacija je premašio deset miliona“, saopštila je Yu Xi.

Broj korisnika online administracije u martu iznosio je 689 miliona, odnosno 76,3 odsto više nego na kraju 2018.

„Do decembra prošle godine, broj registrovanih korisnika platformi online administracije koje pokrivaju cijelu zemlju je iznosio 239 miliona, odnosno 73 miliona više nego na kraju 2018. godine“, rekla je Yu Xi.

Ona je objasnila da CINIC od 1997. godine redovno objavljuje statističke izvještaje, svakih pola godine.

Yu Xi je podsjetila da je prošle godine obilježeno 70 godina osnivanja Narodne Republike Kine, kao i 25 godina pristupanja međunarodnom internetu.

Najčitanije

Akcija za ljudska prava, HRA

VDT da preispita procesuiranja zločina u Kaluđerskom lazu

Podgorica, (MINA) - Vrhovni državni tužilac (VDT) treba da preispita procesuiranje zločina u Kaluđerskom...