fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInteresovanje poljskih turista za Crnu Goru veliko

Interesovanje poljskih turista za Crnu Goru veliko

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Interesovanje poljskih turista i turoperatora za Crnu Goru veoma je veliko i neophodno je što skorije otvoriti granice za njih, saopštio je ambasador Poljske, Artur Dmochowski.

„Korona kriza može biti i šansa za crnogorski turizam, jer milioni Poljaka, koji obično ljetuju u Francuskoj, Italiji ili Španiji, sada traži alternativnu destinaciju“, rekao je Dmochowski na sastanku u Privrednoj komori (PKCG).

On je dodao da je prošle godine u Crnoj Gori zabilježen rekordan broj turista iz Poljske, koji veoma cijene njene ljepote.

Dmochowski je saopštio da je epidemiološka situacija u Poljskoj veoma dobra, sa 30 oboljelih na 100 hiljada stanovnika, kao i da se samo u jednoj regiji bilježi značajan broj slučajeva, dok su ostale maltene corona free.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, rekao je da uskoro očekuje povoljnije vijesti za dolazak poljskih turista u Crnu Goru.

„Iskreno se nadam da će se ubrzo stvoriti uslovi da već 1. jula krenu prvi letovi iz Poljske za Crnu Goru“, kazao je Golubović.

Dmochowski je saopštio da je poljska ekonomija najmanje pogođena krizom u EU, kao i da privrednici i investitori iz te države žele da se upoznaju sa privrednim potencijalima Crne Gore i mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim projektima.

Golubović smatra da prostora za saradnju ima, naročito u energetici, drvopreradi i agraru, te prenošenju poljskog know-how u tim oblastima. Kriza je, prema njegovim riječima, ukazala da je potrebno reformisati ekonomiju i sa usluga fokus prenijeti na proizvodne djelatnosti.

„Diversifikacija je neophodna crnogorskoj ekonomiji i otvoriće brojne prilike za saradnju sa poljskim privrednicima“, kazao je Dmochowski.

Sagovornici su ocijenili da bi tokom naredne godine trebalo oranizovati poslovni forum sa bilateralnim susretima privrednika dvije zemlje, a da mogućnost uspostavljanja kontakta postoji i na planiranom multilateralnom skupu članova Višegradske grupe i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...