fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIntenzivno rade na osnaživanju uloge pomorstva u ekonomskom razvoju

Intenzivno rade na osnaživanju uloge pomorstva u ekonomskom razvoju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija intenzivno radi na osnaživanju uloge pomorstva u sveukupnom ekonomskom razvoju i konkurentnosti Crne Gore uz poštovanje principa zelene ekomomije, saopštio je državni sekretar tog Vladinog resora, Zoran Radunović.

On je danas u Kotoru, na prvoj međunarodnoj naučnoj konferenciji iz oblasti pomorstva pod nazivom 1st Kotor International Maritime Conference, kazao da je Crna Gora prepoznata kao zemlja sa dugom pomorskom tradicijom, kojoj su pomorci nemjerljiv resurs.

“U skladu sa tim, ambicije crnogorske pomorske administracije i sistema u cjelini treba da budu usmjerene na snažnije pozicioniranje Crne Gore na međunarodnom tržištu sa obrazovanim i kompetentnim kadrom iz ove oblasti”, rekao je Radunović na konferenciji.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naveo da orjentacija po kojoj žele da budu prepoznati jeste integrisanje u evropske i međunarodne pomorske procese i kontinuiran rad na implementaciji i unapređenju svih standarda koji se stalno i iznova unapređuju na globalnom nivou.

Radunović je podsjetio na Memorandum o saradnji koji je polovinom ove godine potpisan između Ministarstva kapitalnih investicija i Univerziteta Crne Gore, kojim je definisan princip zajedničkog djelovanja u oblastima koje su u nadležnosti ovog resora, uključujući i oblast pomorstva.

“Tim dokumentom je precizirana i međusobna razmjena i zajedničko izdavanje naučnih i drugih stručnih publikacija. Akcenat je stavljen i na sticanje praktičnih znanja studenata u skladu sa principima i ciljevima razvoja kooperativnog (dualnog) obrazovanja na Univerzitetu Crne Gore”, precizirao je Radunović.

On je kazao da vjeruje da će i tematski okrugli sto koji će biti održan sjutra u skopu ove konferencije biti prilika da se od Ministarstva kapitalnih investicija pošalje jasna poruka da im je namjera da se u narednom periodu zalažu za postizanje harmonizovanih standarda koji se odnose na obuku i obrazovanje pomoraca uz aktivno učešće svih zainteresovanih subjekata.

Konferencija se održava u organizaciji Pomorskog fakulteta iz Kotora, povodom obilježavanja 63 godine postojanja ove obrazovne ustanove, dok su suorganizatori Opština Kotor i Privredna komora Crne Gore.

Učešće u radu konferencije najavili su stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Poljske i Gruzije. U skladu sa epidemiološkim mjerama biće organizovana i uživo i putem online platformi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...