fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIntenzivirati ekonomske odnose

Intenzivirati ekonomske odnose

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kvalitetne političke relacije Crne Gore i Ukrajine treba da prate intenzivniji ekonomski odnosi, a prostor za jačanje saradnje može se naći u turizmu, prehrambenoj industriji, logistici i trgovini, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Na online sastanku predsjednika PKCG i Trgovinsko industrijske komore Ukrajine, Vlastimira Golubovića i Gennadiya Chyzhykova, saopšteno je da su tokom 2018. godine Crna Gora i Ukrajina razmijenile robu u vrijednosti od 10,2 miliona EUR.

“U posljednjih deset godina robna razmjena Crne Gore i Ukrajine je na istom nivou, što ukazuje na činjenicu da ne koristimo sve raspoložive mehanizme za unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje. Zato smo danas ovdje da razmotrimo kako možemo doprinijeti kvalitetnijim privrednim relacijama u neposrednoj budućnosti”, rekao je Chyzhykov.

On je predložio skoru posjetu crnogorske delegacije Kijevu i organizovanje poslovnog foruma koji bi doprinio povezivanju privrednika dvije države.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, sa zadovoljstvom prihvatio poziv, uz ocjenu da će konkretan datum biti razmotren u kontekstu epidemiološke situacije.

On je sagovornicima predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore od obnove nezavisnosti do izbijanja koronakrize, koji ukazuju na intenzivan razvoj ostvaren u navedenom periodu.

Pandemija je, međutim, privremeno zaustavila napredovanje na tom putu i ukazala na preveliko oslanjanje ekonomije na ranjivi sektor usluga, prije svega na turizam.

Zato je, prema riječima Golubovića, neophodno raditi na diverzifikaciji ekonomije i razvoj zasnivati na oblastima prepoznatim u Strategiji pametne specijalizacije – održivoj poljoprivredi, turizmu, industriji sa naglaskom na energetiku, te informaciono komunikacionim tehnologijama.

Socio-ekonomski paketi mjera podrške ekonomiji, kako smatra, pravovremeno su donijeti i doprinijeli su očuvanju ekonomske supstance.

“Siguran sam da će Crna Gora biti među državama čije će se ekonomije vrlo brzo oporaviti od krize uzrokovane pandemijom Covid-19”, saopštio je Golubović.

On je dodao da Crna Gora ima veoma povoljan investicioni i poslovni ambijent, a dokaz tome su strane direktne investicije, čija bruto vrijednost, od obnove nezavisnosti iznosi 11 milijardi EUR.

Od 2008. godine, iz Ukrajine je u crnogorsku ekonomiju investirano 42 miliona EUR.

Golubović je posebno istakao značajan doprinos ukrajinskih gostiju rekordnim rezultatima koje je bilježio crnogorski turizam posljednjih godina.

“Ove godine je od januara do juna u Crnoj Gori boravilo dvije hiljade turista, a u julu i avgustu 25 hiljada. Očekujemo da će u septembru doći dodatnih deset hiljada turista. Time ćemo, uzimajući u obzir okolonosti, ostvariti zadovoljavajući rezultat, a to je da će našu državu posjetiti 55 odsto ukrajinskih gostiju u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Golubović.

U radu sastanka učestvovali su ambasadorka Crne Gore u Ukrajini, Dragica Ponorac i otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, Nataliia Fiialka.

Ponorac je saopštila da bi najavljeni poslovni forum bio odlična prilika da se predstave konkretni projekti u čijoj realizaciji mogu da učestvuju privrednici dvije države.

Ona je podsjetila na značajno interesovanje privrednika Ukrajine za mogućnosti poslovne saradnje sa kolegama iz Crne Gore.

Fiialka je kazala da saradnja u oblasti turizma ne treba da se ograniči samo na razmjenu gostiju, već i da obuhvati ulaganje u razvoj turističke infrastrukture.

S tim u vezi, ona je pomenula realizaciju izgradnje hotela sa pet zvjezdica u Baru, iza koje stoji ukrajinski Liko Soho Group.

“Taj projekat, vrijedan 150 miliona EUR, obezbijediće otvaranje više od hiljadu novih radnih mjesta”, navela je Fiialka.

Ona je zaključila da je zajednički interes da se utiče na avio-kompanije da održe uspostavljene linije između Crne Gore i Ukrajine otvorenim tokom cijele godine.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...