fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInstitucije sistema da podrže oporavak

Institucije sistema da podrže oporavak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Institucije sistema treba da podrže oporavak turističke industrije kroz finansijske podsticaje, ali i pažljivim osmišljavanjem mjera koje će slati jasne poruke da je Crna Gora bezbijedna destinacija, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

„Važno je u cilju oporavka sektora turizma u Crnoj Gori ujediniti snage i unaprijediti saradnju, kako unutar zemlje, tako i na regionalnom nivou i šire. Vjerujem da ukoliko svi postavimo ciljeve i uložimo napor možemo, već i u ovoj godini, ostvariti određeni progres”, rekla je Radak Kukavičić na online panel diskusiji o pripremama za ljetnju turističku sezonu.

Ona je na panel diskusiji, koju je organizovala Turistička organizacija Bar, ocijenila važnom liberalizaciju ulaska u Crnu Goru u dijelu koji se odnosi na posjedovanje testova na koronavirus, uz odgovoran odnos i dosljednu primjenu svih zdravstvenih protokola, što je neophodno iskomunicirati sa ciljnim tržištima.

Radak Kukavičić je navela da se pozitivni efekti te odluke očekuju već tokom aktuelne zimske turističke sezone, posebno kada je u pitanju posjeta iz zemalja regiona, na prvom mjestu Albanije.

Ona smatra da turističke organizacije i industrija treba da nastave da rade na stvaranju pozitivnog imidža, kreiranju novih iskustava i razvoju proizvoda, tržišnih segmenata i marketinških aktivnosti koje doprinose odgovornijem i održivom sektoru putovanja i turizma.

Kako bi se održao imidž destinacije na tržištima i pokrenuo oporavak turističkog prometa, tokom narednih mjeseci u fokusu aktivnosti NTO biće inovativni marketing uz snažan fokus na digital.

Iz NTO su saopštili da je kreiran Program digitalnog marketinga za period od ove do 2023. godine, sa vizijom da se kroz sinergetsko djelovanje lidera crnogorskog turizma poveća potražnja za Crnom Gorom i privuče veći broj posjetilaca.

“Kao prva aktivnost sledstveno ovom programu upravo počinje implementacija digitalne marketinške kampanje, kojom će se na ciljnim emitivnim tržištima, putem efektnih online kanala, promovisati turistička ponuda Crne Gore u susret predstojećoj ljetnjoj turističkoj sezoni”, saopštila je Radak Kukavičić.

Kada su u pitanju očekivanja od predstojeće sezone, ona je kazala da, s obzirom na to da je vakcinacija uglavnom započeta na većini emitivnih tržišta, ima razloga da se vjeruje da će se turizam ponovo pokrenuti.

„Uslijed restriktivnih mjera koje su svima ograničavale kretanje, danas ljudi imaju veću želju za putovanjima nego ikada, posebno oni koji su morali da odlože odmore, proslave rođendana, godišnjice i druga planirana putovanja. Očekivanja su da će turisti trošiti više, ostajati duže i priuštiti sebi kvalitetniji odmor u ovoj godini, kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme”, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je dodala da je, prema informacijama turoperatora, s objavljivanjem vijesti o vakcini porastao broj upita i zainteresovanih za putovanja.

„Sada kada je program vakcinacije u toku, postepeno se vraća povjerenje turista i nazire svijetlo na kraju tunela”, navela je Radak Kukavičić.

Ona je dodala da interesovanje turoperatora sa emitivnih tržišta ne jenjava, kao ni želja turista za putovanjima.

„Ipak, da li i u kojoj mjeri će putovanja u Crnu Goru biti realizovana zavisi od mnoštva faktora, epidemiološke situacije u zemlji, na tržištima, procedura ulaska u zemlju i mjera koje se zahtijevaju kada se turista vrati u svoju državu, te uspostavljanja avio-linija”, zaključila je Radak Kukavičić.

Najčitanije

USSCG: Saopštenje MPNI zabrinjavajuće i za osudu

Podgorica, (MINA) – Saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) da je granski štrajk...