fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryInspekcije da počnu da kontrolišu moguća kršenja zakona

Inspekcije da počnu da kontrolišu moguća kršenja zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) tražiće da se revidiraju, odnosno preispitaju izuzeci od člana Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce, i pozvala inspekcije da odmah počnu da kontrolišu moguća kršenja tog zakonskog akta.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da je u predlogu zakona bila norma koja je propisivala da će Ministarstvo ekonomije podzakonskim aktom regulisati izuzetke.

„Tim povodom smo imali više dopisa sa Ministarstvom i bilo nam je obećano da će USSCG učestvovati u izradi tog podzakonskog akta, ali poslanici su odlučili da sami intervenišu. Dobili smo potpuno rugobnu normu kojom su napravljeni određeni izuzeci i oni sada dovode u pitanje da li stvarno idemo u tom pravcu da nedjelju posvetimo porodici“, rekao je Keković na konferenciji za novinare.

On je dodao da su predstavnici Delta city-a najavili da nedjeljom neće naplaćivati parking, kao i da će tada raditi bioskop, ugostiteljski objekti, mobilni operatori, igraonica, cvjećara, banke, hemijske čistione, frizerski saloni, apoteke i pojedini štandovi.

„Kad to pogledate, dolazi se do pitanja šta to ne radi. Nije nam jasno zašto apoteke, cvjećare ili kiosci rade. Dato je nejasno tumačenje ako specijalizovana prodavcnica prodaje više arktikala onda odlučuje to koji artikal ima više vrijednosti. Iz jednog apsurda ulazimo u drugi“, saopštio je Keković.

On je pitao zašto bi morali da rade kiosci za štampu i dodao da bi trebalo uraditi ono što radi cijela Evropa, a što podrazumijeva prilagođavanje tome da se štampa ne izdaje nedjeljom.

Keković je pozvao poslodavce u tim izuzecima da, ukoliko priroda njihovog posla nije takva da moraju da rade nedjeljom, ne koriste to pravo.

„Imamo jedan broj poslodavaca koji na svaki način gleda kako da izigra zakon i očekivano je da ćemo imati takvih pokušaja. Na nama je da pratimo i insistiramo na tome da se sve te nepravilnosti brišu“, kazao je Keković.

Prema njegovim riječima, važno je da institucije konačno shvate da su one ključne kada je u pitanju poštovanje ovog prava, jer poslodavac ne smije da dozvoli sebi da konkurencija radi, a on ne, jer tako gubi klijente.

„Postoji mnogo atraktivnih zemalja u Evropi u kojima ne rade nedjeljom ni restorani, ni prodavnice, a gost ne dolazi jedan dan već više dana i može sebe da snabdije onim što mu je nužno potrebno“, smatra Keković.

On je pitao da li su oni koji su odlučili da produže radno vrijeme obratili nadležnim organima lokalne uprave da dobiju dozvolu za to.

„Ako jesu i dobili su dozvolu, naše pitanje je zašto su organi lokalne uprave učestvovali u tome? Zašto sad oni ruše taj zakon“, pitao je Keković.

On je kazao da će se truditi da zamole inspekcije da dođu i vide da li će neko ostati u tim objektima nakon ponoći.

Keković je dodao da je za USSCG neshvatljiva i neodrživa pravna inicijativa za ocjenu ustavnosti tog člana, koju je pokrenula Unija poslodavaca (UPCG).

„Smatramo da nema pravnog osnova ni biznis diskriminacije i očekujemo da Ustavni sud odbaci tu incijativu“, naveo je Keković.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine, Vesna Milonjić Aleksić, smatra da taj član Zakona predstavlja veliki iskorak, jer nedjelja provedena sa porodicom nema cijenu.

„Možete zamisliti šta to znači za 36 hiljada radnika zaposlenih u trgovini od čega su dvije trećine žene. Ne možemo ni da zaboravimo 40 hiljada radnika koji rade na crno“, rekla je Milonjić Aleksić.

Ona je kazala da je poznata velika obespravljenost radnika u trgovini, koji rade pod plaštom biznis barijera. Oni u prosjeku imaju najniže plate i većinom primaju 222 EUR mjesečno, dok ostalo dobijaju “na ruke”.

„Već imamo najavu da se neki poslodavci negativno odnose prema ovom zakonu. Postoji najava da će dva Voli marketa raditi subotom do ponoći, uz dodatni popust na artikle. Pozivam Tržišnu inspekciju da obavi nadzor u najavljenim objektima odmah nakon ponoći, jer je to već nedjelja i postupi po zakonu“, navela je Milonjić Aleksić.

Ona je apelovala na građane da u znak solidarnosti ne trguju tamo nakon 22 sata, jer zaposleni u najboljem slučaju ne bi mogli doći kući do jedan sat nakon ponoći.

„Pokušaćemo da u svim većim opštinama kontrolišemo rad trgovinskih objekata i obavijestimo Tržišnu inspekciju kako bi postupila po zakonu“, dodala je Milonjić Aleksić.

Najčitanije