fbpx
NaslovnicaMINA BusinessINSB Class zainteresovan za otvaranje međunarodnog registra u Crnoj Gori

INSB Class zainteresovan za otvaranje međunarodnog registra u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grčko društvo za klasifikaciju INSB Class zainteresovano je za otvaranje međunarodnog registra u Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku ministra saobraćaja i pomorstva, Osmana Nurkovića sa predstavnicima menadžmenta kompanije MMC Holding grupom S.A.L.

“Tokom sastanka su pažljivo razmatrane prednosti i mane otvorenog međunarodnog registra za državu i zastavu Crne Gore, pretpostavke koje se moraju ispuniti kako bi se isti uspostavio, kao i mogući mehanizmi funkcionisanja”, navodi se u saopštenju.

Nurković boravi u radnoj posjeti Atini u cilju uspostavljanja i daljeg unaprjeđivanja saradnje između dvije države u sektoru pomorstva, kao i definisanju sljedećih koraka koji bi doprinijeli razmjeni znanja i dobrih praksi resornih institucija u toj oblasti.

On se prvog dana posjete sastao s višim menadžmentom MMC Holding grupe S.A.L, kao i sa predstavnicima luke Pirej koja se smatra najprometnijom u Evropi po broju putnika godišnje.

Glavna tema sastanka s MMC Holding grupom S.A.L. je bila mogućnost otvaranja međunarodnog registra u Crnoj Gori, za koju je interesovanje pokazalo društvo za klasifikaciju INSB Class.

Tokom sastanka s predstavnicima luke Pirej, delegacija Vlade je imala priliku da se upozna s glavnim aktivnostima luke i modelom njenog upravljanja.

Luka Pirej se sastoji od dva putnička terminala, kontejnerskog i ro ro terminala, brodogradilišta i drugih lučkih objekata.

Lukom Pirej od 2009. godine upravlja kineska kompanija COSCO, kojoj je dodijeljen ugovor o koncesiji do 2053. godine.

Uprava luke Pirej je saopštila da je u koncesionom periodu u luku investirano oko 600 miliona EUR, a da je koncesioni model zahtijevao predujam od 60 miliona EUR za Grčku, kao i godišnju koncesionu nadoknadu koja je u prošloj godini iznosila oko 50 miliona EUR.

Nurković se sastao i sa komandirom grčke obalske straže i drugim predstavnicima Ministarstva za trgovačku flotu u cilju uspostavljanja saradnje i sagledavanja mogućnosti za potpisivanje Sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata pomoraca u skladu sa SCTW konvencijom između dvije države, razmjeni iskustava u oblasti bezbjednosti i sigurnosti luka.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...