fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIniciraće skupštinsku raspravu o pitanjima u vezi sa MA

Iniciraće skupštinsku raspravu o pitanjima u vezi sa MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Nove srpske demokratije (NSD) iniciraće u Skupštini raspravu o pitanjima u vezi sa Montenegro Airlinesom (MA) i formiranjem buduće nacionalne aviokompanije.

Poslanica NSD-a, Simonida Kordić, kazala je danas, u razgovoru sa predstavnicima zaposlenih MA, da je pitanje budućeg statusa i funkcionisanja nacionalne aviokompanije od posebnog državnog značaja, prije svega zbog uticaja na privredne aktivnosti, naročito na turizam, koji je još dominantna privredna grana u Crnoj Gori.

„Veoma je bitno da u pokrenutom procesu gašenja MA budu sačuvane sve vrijednosti koje je ta kompanija posjedovala, te da se izbjegne stvaranje potencijalne štete, što može nastati zbog stvaranja brisanog prostora na tržištu”, navela je Kordić.

S druge strane, kako smatra, podjednako je važno raskinuti sa ranijom praksom pokrivanja nesavjesnog poslovanja i naplaćivanja gubitaka iz državne kase.

Zaposleni u MA su, kako je saopšteno iz NSD-a, tražili od najvećeg poslaničkog kluba da pokrene pitanje načina gašenja MA i osnivanja nove nacionalne aviokompanije.

Pilot Vuk Slavujica i stjuard Marko Pavićević ukazali su na opasnost da se ozbiljno ugrozi nacionalni avioprevoz, tako što bi gašenjem MA bio otvoren teren nekim drugim kompanijama da preuzmu i tržište i slotove koje je tokom 15 godina ova kompanija uspjela da stekne.

„Umjesto da se primijeni model restruktuiranja kao, na primjer, kod Air Serbie, gdje je sačuvano sve što je vrijedilo, kod nas se nova kompanija osniva od nule“, rekli su Slavujica i Pavićević.

Najčitanije