fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInicijative za zeleno selo i jačanje ekonomije

Inicijative za zeleno selo i jačanje ekonomije

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija (NVO) Župa u srcu iz Nikšića počela je realizaciju projekta Inicijative za zeleno selo, čiji je cilj jačanje razvoja zelene ekonomije, obuka poljoprivrednih proizvođača i promocija primjera dobre prakse u ruralnim zajednicama.

Projekat, vrijednosti 3,5 hiljada EUR, sprovodiće se pet mjeseci, a finansira ga Evropska unija (EU) kroz projekat Mreže za ruralni razvoj Crne Gore Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju (NAGE).

Iz NVO Župa u srcu saopštili su da bi kroz taj projekat trebalo da se podigne nivo svijesti stanovnika ruralnih oblasti o zelenoj ekonomiji, mogućnostima njene primjene i očuvanju životne sredine.

“Neophodno je podići nivo znanja lokalnih proizvođača kako napraviti održivu farmu i promovisati primjere dobre prakse iz ruralnih sredina Nikšića da bi se povećali inovativni pristupi u razvoju zelene ekonomije u tim djelovima opštine”, rekli su iz te organizacije.

Primjena inovacija za poboljšanje efikasnosti domaćinstava, kako se navodi, povećaće i primjenu zelene ekonomije u ruralnim oblastima, čime se doprinijeti očuvanju životne sredine i otvaranju “zelenih” radnih mjesta.

Incijative za zeleno selo realizuju se u saradnji sa Mrežama za ruralni razvoj iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, a vodeći partner je mreža iz Sjeverne Makedonije.

Najčitanije