fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInfrastukturno povezivanje dodatno jača saradnju Crne Gore i BiH

Infrastukturno povezivanje dodatno jača saradnju Crne Gore i BiH

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Infrastukturno povezivanje dodatno bi ojačalo saradnju Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), ocijenjeno je na sastanku ambasadora te države, Branimira Jukića i predsjednice Privredne komore (PKCG), Nine Drakić.

Na sastanku je posebno naglašena bliskost Crne Gore i BiH, njihovih stanovnika i privrednika, ali i ocijenjeno da bi tješnjoj međusobnoj povezanosti značajno mogla doprinijeti modernizacija putnog pravca Sarajevo-Podgorica, preko Šćepan polja.

„Takođe, ukazano na važnost realizacije planirane trase Jadransko-jonske saobraćajnice koja će biti najkraća veza regiona sa Turskom“, navodi se u saopštenju PKCG.

Sagovornici su, kada je riječ o ekonomskoj saradnji, kazali da su Crna Gora i BiH države među kojima nema necarinskih barijera.

„U narednom periodu potrebno je balansirati trgovinsku razmjenu između dvije zemlje povećanjem crnogorskog izvoza. Promociji crnogorskih proizvoda može doprinijeti njihovo predstavljanje na sajmovima koji će se organizovati tokom godine u BiM“, navodi se u saopštenju.

PKCG će, kako je poručeno, u saradnji sa kolegama iz BiH doprinijeti uspješnoj realizaciji pomenutih sajamskih manifestacija.

Sagovornici su ocijenili i da se ekonomije Crne Gore i BiH suočene sa izazovima poput pandemije, deficita kvalifikovane radne snage i njenog odlaska u zemlje zapadne Evrope.

Na sastanku je ukazano i na neophodnost diversifikacije crnogorske ekonomije u pravcu snaženja proizvodnih djelatnosti.

„Prostor za saradnju sa privrednicima iz BiH postoji naročito u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, te u turizmu gdje treba raditi na unapređenju ponude kako bi Crna Gora bila cjelogodišnja turistička destinacija“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zeljezara

Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je...

SC Derbi u finalu