fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryInfrastrukturni projekti najvažniji za dalji razvoj Zapadnog Balkana

Infrastrukturni projekti najvažniji za dalji razvoj Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unapeđenje infrastrukture najvažnije je za dalji razvoj država Zapadnog Balkana i regiona u cjelini, ocijenio je premijer Duško Marković na Investicionom samitu u Londonu.

On je kazao da je razvoj infrastrukture ključna pretpostavka za viziju razvoja svake države regiona pojedinačno, kao i da je važno da se njihovi planovi poklapaju i da imaju zajednički interes.

„Od 2013. godine, od kada se na ovaj način sastajemo, po meni je najveća vrijednost za zemlje Zapadnog Balkana i naše vlade što smo izgradili sposobnost i istovremeno podigli nivo samopouzdanja da možemo sopstvenim resursima i potencijalom valorizovati izdašne resurse za bolji život građana i razvoj zemalja“, rekao je Marković na konferenciji za Zapadni Balkan koju je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Marković na konferenciji podsjetio da Crna Gora završava prioritetnu dionicu autoputa Bar – Boljare, pored koje su važni i Jadransko-jonski pravac i pruga prema Srbiji.

Marković je na panelu sa premijerima Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije i Sjeverne Makedonije, rekao da kada su u pitanju evropske integracije ključnom smatra činjenicu da sve države žele članstvo u EU, gdje je važna uloga Berlinskog proces koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel.

„Berlinski proces je oplemenio naše evropske integracije kroz potpisivanje akcionog plana šest zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, iza kojeg su potpisima stale sve relevantne evropske države i evropski lideri“, kazao je Marković.

On je dodao da Crna Gora ispunjava sve svoje obaveze i pozvao kolege iz ostalih država regiona da prije kreiranja drugih inicijativa ispune preuzete obaveze.

Marković je pozvao investitore da ulažu u Crnu Goru, a kao razloge naveo snažnu reformu javne administracije u protekle tri godine, konsolidaciju javnih finansija koja je popravila finansijsku disciplinu i poboljšanje stepena vladavine prava.

„Zbog takvog pristupa i rezultata u kratkom roku, Crna Gora bilježi fantastične rezultate kada je u pitanju njena ekonomija, razvoj i poboljšanje standarda“, saopštio je Marković.

On je podsjetio i na rezultate uspješne Vladine ekonomske politike čiji su direktni rezultati, između ostalog, visok privredni rast, direktne strane investicije od 1,7 milijardi EUR, veći prihodi državnog budžea za skoro milijardu EUR i značajno smanjenje stope nezaposlenosti.

Predsjednik EBRD Suma Chakrabarti rekao je, otvarajući konferenciju, da je Zapadni Balkan dio svijeta u kojem su ulaganja EBRD najveća po stanovniku, dok je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da sve države regiona imaju evropsku budućnost i da će Hrvatska prva pozdraviti nove članice EU, čim one budu ispunile kriterijume.

Najčitanije

vrhovni državni tužilac Milorad Marković, oduzimanje imovine, kriminal, konferencija AIRE

Marković: Izostali rezultati u oduzimanju imovine

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori izostali su rezultati u oduzimanju imovine stečene kriminalnom...