fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i prometa obilježili su sedmicu u kojoj je Uprava prihoda (UP) uputila zahtjev Privrednom sudu za pokretanje stečaja u nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu (MA), zbog duga za poreze i doprinose od 12 miliona EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 0,45 odsto na 754,84 poena, a MONEX 1,06 odsto na 11.041,87 boda.

Promet je iznosio 92,37 hiljada EUR i bio je 4,9 odsto više u odnosu na prošlosedmični. Realizovan je kroz 21 transakciju.

MA, prema posljednjim podacima sa crne liste poreskih dužnika, koja je objavljena krajem januara, državi duguje 11,97 miliona EUR za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih. Ukupni dugovi kompanije na kraju prošle godine iznosili su 110 miliona EUR.

Zaposlenima se duguje šest zarada, kao i staž za period od septembra 2017. godine.

Stečaj u MA je slučajnim odabirom dodijeljen predsjedniku Privrednog suda, Blažu Jovaniću, saznaje Pobjeda.

Ukupni dugovi kompanije na kraju prošle godine iznosili su 110 miliona EUR.

Zaposlenima duguju šest zarada i doprinose od septembra 2017. godine.

Tim povodom je bivši predsjednik te aviokompanije, Zoran Đurišić, kazao da je MA najzaslužniji za pozicioniranje Crne Gore na svjetskoj turističkoj mapi i dodao da je, kao njen osnivač, tužan zbog odluke da se u nju uvede stečaj.

„Kao osnivač MA, tužan sam zbog odluke Vlade da uvede stečaj u jedan od najboljih crnogorskih projekata, koji je bio ponos države u svakom pogledu, kako turističkom, tako i u tehnološkom i finansijskom“, rekao je Đurišić agenciji Mina-business.

Najveći udio u prometu imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke, i to 84,44 odsto. Njima je trgovano za 78 hiljada EUR.

Akcije Svetog Stefana hotela jačale su 18,9 odsto na 2,9 EUR i Jugopetrola tri odsto na 9,7 EUR.

Ove sedmice objavljeni su podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja da je ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine iznosio 4,33 milijarde EUR ili 103,28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ukupan državni dug je sa depozitima iznosio 3,46 milijardi EUR ili 82,48 odsto BDP-a.

Rasle su ove sedmice dionice Montecarga 17,6 odsto na 22 centa i Port of Adrie 12,2 odsto na 11 centi.

Dionica Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) zadržala se na prošlosedmičnih 74 centa.

Sedmicu je obilježilo i konsultativno saslušanje guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića, povodom primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure.

Žugić je kazao da u CBCG nije rađena nijedna špekulativna radnja po pitanju kredita u CHF-u i dodao da nijesu imali nadležnosti za sklapanje komercijalnih ugovora između Addiko banke i klijenata.

„Nijedna špekulativna radnja nije rađena u CBCG, ni po ovom, ni nijednom drugom postupku. Mi smo vrlo odgovorna institucija, nezavisna i samostalna, ali vrlo uspješna po ocjeni svih onih koji prave revizije po svakom osnovu, ne samo finansijskih iskaza, nego i same supervizije“, rekao je Žugić na konsultativnom saslušanju u Skupštini.

Kredite u švajcarskim francima u Crnoj Gori je podiglo 270 građana. Oni su prije osam godina tužili Hypo Alpe Adria banku (HAAB), sadašnju Addiko, zbog ugovora o valutnoj klauzuli.

Pale su ove sedmice akcije Insituta “Simo Milošević” 4,7 odsto na 28,6 EUR i Elektroprivrede (EPCG) 2,2 odsto.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, ocijenio je da ta kompanija mora u svim segmentima da unaprijedi poslovanje, prilagodi ga uslovima države i u saradnji sa Vladom počne investiciono ulaganje u nove energetske objekte.

“U ovoj kompaniji, dok sam ja izvršni direktor, neće biti niti revanšizma niti bilo kakve diskriminacije po osnovu političke, vjerske, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti i to su principi kojih ćemo se držati i koje ćemo primjenjivati u radu”, naveo je Rovčanin u saopštenju.

On je kazao da svaki segment sistema koji dobro funkcioniše i ostvaruje rezultate biće podržan, ohrabren i ojačan da nastavi u pravcu daljeg unaprijeđenja rada. Takođe, svaki segment koji ne zadovoljava i postiže nedovoljno dobre ili negativne rezultate biće, kao što je to prirodno, profesionalno i logično, promijenjen kako u organizacionom tako i u kadrovskom smislu.

Ukupan promet na Montenegroberzi u prva tri mjeseca iznosio je 20,38 miliona EUR i bio je oko 92 odsto veći nego u istom kvartalu prošle godine.

„Prosječan dnevni promet u prva tri mjeseca iznosio je 351,46 hiljada EUR”, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U proteklih 58 dana trgovanja sklopljena je 461 transakcija, što je oko 34 odsto manje u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja transakcija, 55 odsto je zaključeno na Prime i Standard tržištu.

Najčitanije