fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u crvenom

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast prometa i pad indeksa oblježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi, koja je protekla u mirnom trgovanju.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 1,2 odsto na 760,02 poena, a MONEX skoro jedan odsto na 10.891,05 bodova.

Promet je iznosio 76,8 hiljada EUR i bio je 2,7 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 18 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola, i to 41,08 odsto.

Najveći pad zabilježile su akcije Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera i to 16,5 odsto na 5,01 EUR.

Slabile su i dionice Elektroprivrede (EPCG) 6,3 odsto na 3,1 EUR. Iz te elektroenergetske kompanije je saopšteno da će punjenje dovodnog sistema hidroelektrane (HE) Perućica, nakon uspješno završenog remonta, početi u ponedjeljak u sedam sati.

“Kanali će se puniti u ponedjeljak, a po planu, punjenje cjevovoda II i III će se obaviti u utorak”, rekli su iz EPCG.

Iz kompanije su obavijestili javnost, prije svega mještane naselja koji gravitiraju tom području, na moguće opasnosti.

Rasle su akcije Zetatransa 15,2 odsto na 88,1 cent, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 2,4 odsto na 82 centa i Luke Bar neznatno na 33,1 cent.

Akcije Jugopetrola ojačale su na sedmičnom nivou 3,4 odsto na 10,55 EUR.

Sedmicu je obilježio podatak da je deficit budžeta za prvih sedam mjeseci ove godine smanjen na 118,9 miliona EUR ili 2,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u julu ostvaren suficit od 41,3 miliona EUR.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su kazali da je, shodno kretanju prihoda i rashoda, u periodu od januara do jula, deficit manji 86,4 miliona EUR ili 42,1 odsto od planiranog i iznosi 118,9 miliona EUR.

“To je 151,8 miliona EUR ili 56,1 odsto manji deficit u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je pozitivan rezultat u kretanju fiskalnih pokazatelja nakon juna, nastavljen i u julu, čemu svjedoči ostvareni suficit budžeta od 41,3 miliona EUR ili 0,9 odsto procijenjenog BDP-a.

Akcije Trenda su pale neznatno na 4,91 cent.

Ove sedmice trgovano je i korporativnim obveznicama Hipotekarne banke za 25,25 hiljada EUR.

Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina (UPC), Aleksandar Damjanović, saopštio je ove sedmice da je crnogorska ekonomija na putu oporavka.

On je rekao da se nada da ćemo uz adekvatne poteze Vlade imati kontinuirani rast privrede i u nastavku godine.

Zavisno od mjera pandemije i njihovog poštovanja, Damjanović očekuje da će ekonomski trendovi u ovoj godini nadmašiti rekordnu 2019. godinu.

Damjanović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazao da je turistička sezona doprinijela brzom oporavku ekonomije, podsjećajući da ove godine nijesmo imali predsezonu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije