fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u crvenom

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je Vlada usvojila novi paket mjera podrške privredi i stanovništvu za drugi kvartal, vrijedan 166 miliona EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 1,06 odsto na 753,86 poena, a MONEX 0,83 odsto na 11.004,73 boda.

Promet je, u skraćenom trgovanju zbog praznika, iznosio 97,69 hiljada EUR i bio je 1,6 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 26 transakcija, dok su najveći udio u prometu imale akcije Elektroprivrede, i to 36,54 odsto.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da se Vlada opredijelila da u kontinuitetu nastavi sa obezbjeđivanjem podrške privredi i građanima, pogotovo socijalnim kategorijama stanovništva.

„U dogovoru sa EPCG smo obezbijedili da računi za utrošenu električnu energiju april, maj i jun budu umanjeni 40 odsto za penzionere čije su penzije niže od 222 EUR, kao i za one sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) koji ispunjavaju predviđene kriterijume“, saopštio je Krivokapić.

On je dodao da je paketom mjera predviđena i podrška preduzetnicima koji iz različitih razloga nijesu ranije ostvarivali ta prava, kao što su mikro preduzeća, odnosno male trgovine ili frizerski saloni, koji će ovaj put biti obuhvaćeni mjerama.

Akcije Port of Adrie pale su ove sedmice 9,8 odsto na 10,1 cent, a Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 3,8 odsto na 75 centi.

Dionice Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera pale su 8,56 odsto na 5,02 EUR.

Akcije Instituta “Simo Milošević” porasle su 2,8 odsto na 29,4 EUR, a Hipotekarne banke neznatno na 900 EUR.

Dionice Crnogorskog Telekoma porasle su 0,8 odsto na 1,24 EUR. Neto dobit tog preduzeća u prvom kvartalu ove godine je iznosila 400 hiljada EUR, što je rast od 54 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Telekom je, prema riječima njegovih predstavnika, u veoma izazovnoj poslovnoj i ekonomskoj situaciji uspio da postigne stabilan nivo prihoda, koji su u prvom kvartalu iznosili 17,7 miliona EUR, što je svega 1,8 odsto niže u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal.

„Taj pad je uslovljen nižim prihodima u segmentu fiksne telefonije i padu prihoda od veleprodaje, odnosno rominga. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 6,3 miliona, što je svega jedan odsto manje u odnosu na uporedni period“, precizira se u saopštenju.

Akcija Elektroprivrede rasla je blago na 3,2 EUR na sedmičnom nivou.

Predsjednik Odbora direktora te kompanije, Milutin Đukanović, kazao je da će EPCG smanjiti stavke na računima za struju i povećati popuste, dok će u državni budžet prvi put ove godine uplatiti 30 miliona EUR.

“Kao predsjednik Odbora direktora EPCG zalagaću se da strateški cilj kompanije mora biti adekvatno praćenje socio-ekonomske situacije, prije svega građana, tako da ćemo i u tom smjeru donositi odluke koje će pratiti realna cijena elektične energije kako za domaćinstva, tako i za privredu”, naveo je Đukanović u intervjuu Vijestima.

On je rekao da će pokušati da uspostave balans između tržišnih cijena na berzi i socio-ekonomske situacije vodeći računa o kategorijama osjetljivih potrošača.

Sedmicu je obilježila i informacija da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u slučaju izdavanja državnih garancija za Kombinat aluminijuma (KAP) pokrenulo krivični postupak protiv 14 osoba, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, čime je država oštećena za 127 miliona EUR.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare SDT-a i Uprave policije saopšteno je da je SDT sproveo izviđaj u kojem je prikupljena dokumentacija i izvršena analiza, nakon čega su pokrenuli postupak protiv 14 osoba.

Specijalna državna tužiteljka, Lidija Vukčević, kazala je da se sumnja da su te osobe, iskorišćavanjem službenog položaja, pribavile protivpravnu imovinsku korist i oštetile budžet za više od 127 miliona EUR.

Ove sedmice je otvoren stečaj u Montenegro Airlinesu (MA), koji je Uprava prihoda i carina tražila zbog poreskog duga od 11,9 miliona EUR. Iz Privrednog suda saopšteno je da će se prvi sastanak povjerilaca održati 4. juna, a ročište za ispitivanje potraživanja 8. juna, u prostorijama tog suda.

Akcije Trenda ostala je na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Predstavnici Montenegroberze i Sarajevske berze potpisali su ove sedmice ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, čiji je cilj razvoj i modernizovanje elektronskih platformi i servisa organizatora crnogorskog tržišta kapitala.

Potpisani ugovor je, kako je saopšteno na zajedničkoj online konferenciji za novinare, nastavak uspješne saradnje dvije berze iz prethodnog perioda.

Na konferenciji je saopšteno da će Sarajevska berza na osnovu te saradnje u narednom periodu Montenegroberzi pružati usluge održavanja i razvoja elektronskog sistema trgovanja i nastaviti razvojni ciklus kroz nove projekte i modernizovanje elektronskih platformi i servisa.

Direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, kazala je da je cilj saradnje da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou.

Najčitanije