fbpx

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Veći promet i pad indeksa obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Svjetska banka (SB) prognozirala pad crnogorske ekonomije u ovoj godini od 12,4 odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 i indeks MONEX pali su neznatno na 654,55 poena, odnosno 9.842,59 bodova.

Promet, realizovan kroz 20 transakcija, iznosio je 113,19 hiljada EUR i bio je 8,9 odsto viši od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu činile su dionice Plantaža, i to 42,07 odsto.

SB je u junskim prognozama za ovu godinu predviđala pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,8 odsto.

U novom izvještaju SB za Evropu i centralnu Aziju, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da bi rast crnogorske ekonomije u narednoj godini trebalo da iznosi 6,9 odsto, dok je u junu bilo prognozirano 2,1 odsto.

“Kriza Covid-19 otkriva i pogoršava ranjivosti Crne Gore na spoljne šokove, uključujući ograničene fiskalne rezerve. Predviđa se da će se ekonomija smanjiti 12,4 odsto u ovoj godini, što je najdublja recesija u posljednjih nekoliko decenija”, navodi se u dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru.

Gubitke su ove sedmice zabilježile akcije Željezničkog prevoza (ŽPCG) 17,6 odsto na 6,3 centi, Luke Bar 9,8 odsto na 21,1 cent, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 2,7 odsto na 5,06 EUR i Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza 1,5 odsto na 1,95 EUR.

Ove sedmice je objavljen Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u ovoj godini, u kojem je konstatovano da je država ostvarila određeni napredak u domenu ekonomskih kriterijuma i umjereno se pripremila za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije.

“Zbog nižeg rasta investicija, ekonomija je usporila na održiviji tempo u prošloj godini. Izvoz, posebno usluga, rastao je, ali nedovoljno da bi obuzdao veliki deficit tekućeg računa”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Iz EK su naveli da je stabilnost finansijskog sektora ojačana nakon bankrota i rješavanja dvije lokalne banke i jačanja okvira bankarske supervizije.

Dionica Plantaža zadržala se na prošlosedmičnih 8,2 centa. Ta kompanija se i ove sedmice našla u žiži interesovanja, kada je objavljeno da je plata direktorice Plantaža, Verice Maraš smanjena od septembra na tri prosječne plate u kompaniji.

Iz Plantaža su Danu kazali da je plata smanjena u skladu sa preporukama Ministarstva finansija da se zarade menadžmenta ograniče na tri prosječne u kompaniji, uključujući i minuli rad.

Maraš je, prema pisanju Vijesti, dostavila Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) plan aktivnosti za realizaciju 20 preporuka iz njenog izvještaja sa duplom negativnom ocjenom na poslovanje i rad te kompanije u 2018. godini.

Maraš u tom planu prihvata sve preporuke DRI, iako je prošle sedmice u saopštenju menadžmenta većinu negirala, dovodila u pitanje negativne ocjene, ali i integritet DRI, pišu Vijesti.

Prema informacijama lista, da Maraš nije dostavila plan aktivnosti, u kojem se obavezuje na ispravljanje nezakonitosti u radu kompanije, Odbor direktora bi je odmah morao smijeniti i to bez isplate otpremnine predviđene menadžerskim ugovorom.

Iz Montenegroberze su agenciji Mina-business kazali da su obavili redovnu reviziju vodećeg indeksa, MNSE10, u čiji astav su uvršeni Hipotekarna banka i Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), dok se u njegovom sastavu više ne nalaze Institut “Simo Milošević” i Primorje Hotels & Restaurants Tivat.

Sastav MNSE10, pored nove dvije kompanije, čine i Crnogorski Telekom, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Jugopetrol, Sveti Stefan hoteli, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, Luka Bar, Plantaže i EPCG.

U sastav MONEX-a su, nakon završene revizije, uvrštene kompanije Jadran Perast, RZUP, Centralno klirinško depozitarno društvo, Čelebić invest Podgorica, Održavanje željezničkih voznih sredstava, Novi Prvoborac i Industriaimport-Industriainpex.

U sastav MONEX-a više se ne nalaze Otrantkomerc, HTP Velika Plaža, Veleprodaja Nikšić i Centrojadran Bar.

Ukupan promet na Montenegroberzi u septembru je iznosio 6,09 miliona EUR i bio je oko 1,02 hiljade odsto veći nego u avgustu.

„U poređenju sa septembrom prošle godine, promet je manji 89,37 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 276,8 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 94 odsto, ostvaren je na Prime i Standard tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...