fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi stagnirali na Wall Streetu

Indeksi stagnirali na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago skliznuo s rekordne vrijednosti, kao i Nasdaq, jer su ulagači bili oprezni uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je neznatno na 33.984 boda, dok je S&P 500 oslabio blago na 4.186 poena, a Nasdaq indeks 0,34 odsto na 14.090 bodova.

Stagnacija indeksa posljedica je opreza ulagača uoči objave poslovnih izvještaja za prvo tromjesečje niza velikih tehnoloških kompanija, prenosi SEEbiz.

Prošle godine su dionice tih kompanija predvodile po rastu na tržištu, a izvještaji će pokazati je li visoka cijena dionica tih kompanija opravdana.

Proizvođač električnih automobila Tesla objavio je dan ranije da je ostvario veći nego što se očekivalo rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu, no cijena dionice pala je više od četiri odsto.

Nakon zatvaranja tržišta Microsoft i Alphabet objavili su poslovne izvještaje, pri čemu je cijena dionice Microsofta u produženom trgovanju pala skoro četiri odsto, dok je dionica Alphabeta poskupila više od četiri odsto.

Od više od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile kvartalne poslovne izvještaje, njih oko 85 odsto zabilježilo je veću dobit ili manji gubitak nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prethodnom tromjesečju porasle 35 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije dvije sedmice očekivali rast od oko 25 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, biće to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je u utorak počela dvodnevna sjednica lidera američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), a saopštenje sa sjednice biće objavljeno danas.

Očekuje se da će banka ponoviti da nastavlja da vodi popustljivu monetarnu politiku, uprkos mogućem jačanju inflacionih pritisaka.

No, Fed bi se mogao osvrnuti i na to kako vidi situaciju s inflacijom, kupovinom obveznica i rizicima po finansijski sistem, s obzirom na snažan rast cijena imovine.

Ulagači nestrpljivo očekuju i izvještaj o bruto domaćem proizvodu (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u prvom tromjesečju, koji će biti objavljen u drugom dijelu sedmice i koji bi mogao pokazati da su se aktivnosti u najvećoj svjetskoj ekonomiji vratile na nivo prije pandemije.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 odsto na 6.944 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 odsto na 15.249 poena, a pariski CAC neznatno na 6.273 boda.

Najčitanije