fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na svjetskim berzama pali su ove sedmice zbog opreznosti ulagača koji čekaju vijesti koje bi opravdale visoke cijena, s obzirom da se tržišta kreću na najvišim vrijednostima u istoriji.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,5 odsto na 34.043 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,1 odsto na 4.180 poena, a Nasdaq 0,3 odsto na 14.016 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi vlada nesigurnost, pa jedan dan cijene dionica porastu, a već drugi padnu, prenosi Hina.

Najveći pad uslijedio je u četvrtak, nakon što je objavljeno da će vlada predsjednika Joe Bidena predložiti povećanje poreza na dohodak s 37 odsto na 39,6 odsto, a poreza na kapitalne dobitke za one koji zarađuju više od milion USD s 20 odsto na 39,6 odsto.

„Nakon vijesti o predlogu povećanja poreza, svi su se na tržištu uzbudili, reakcija je bila – prvo prodaj, a potom postavljaj pitanja”, rekao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Investment Management, Paul Nolte.

S druge strane podršku tržištu pružaju kvartalni poslovni rezultati. Većina kompanija i banaka, koje su do sada objavile finansijske izvještaje, zabilježila je veće dobitke ili manje gubitke nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prethodnom tromjesečju porasle gotovo 34 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije dvije sedmice očekivali rast od oko 25 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, biće to najveći skok zarada od kraja 2010. godine, kada se ekonomija oporavljala od finansijske krize.

Podršku tržištu pružili su i podaci koji ukazuju na stabilan oporavak američke ekonomije i tržišta rada od koronakrize.

“Ubrzanje procesa vakcinisanja protiv Covida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) poboljšava ekonomske izglede, no rast broja novozaraženih u Indiji i nizu drugih zemalja drži ulagače na oprezu”, rekao je potpredsjednik odjela trgovanja u firmi Charles Schwab, Randy Frederick.

On je dodao da su tržišta dionica vjerovatno dostigla kratkoročni vrhunac, jer su očekivanja prevelika.

“Tokom godine biće novih uspona, no mislim da smo spremni za određeni pad tržišta u kraćem roku”, naveo je Frederick.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 odsto na 6.938 bodova, frankfurtski DAX za isti procenat na 15.279 poena, a pariski CAC 0,5 odsto na 6.257 bodova.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks pao je 2,2 odsto na 29.020 bodova.

Zbog svega toga, MSCI indeks svjetskih berzi oslabio je skoro 0,2 odsto i skliznuo s rekordne vrijednosti.

Najčitanije