fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti, jer se ulagači plaše da američki Senat neće prihvatiti predlog dodatne pomoći nezaposlenima tokom pandemije koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 0,22 odsto na 30.335 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 odsto na 3.727 poena, a Nasdaq indeks 0,38 odsto na 12.850 bodova.

Na samom početku trgovanja indeksi su dostigli nove rekorde, jer su ulagači i dalje bili pod utiskom dogovora u Vašingtonu o finansiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih podsticaja.

Prihvatanjem Zakona o finansiranju saveznih službi izbjegnuto je privremeno zatvaranje dijela tih službi, dok su novim paketom fiskalnih podsticaja produžene neke od mjera koje već mjesecima podržavaju privredu u borbi protiv koronakrize, prenosi Hina.

Ulagači su odahnuli jer je američki predsjednik, Donald Trump, danima odbijao da potpiše te zakone, čija vrijednost dostiže ukupno oko 2,3 biliona USD, jer smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 USD nedovoljna.

U ponedjeljak je Trump potpisao te zakone, dok se sada o povećanju pomoći nezaposlenima na dvije hiljade USD odlučuje u Kongresu.

Predstavnički dom, u kojemu većinu drže demokrate, podržao je povećanje pomoći.

No, upitno je hoće li taj predlog proći u Senatu, u kojemu većinu drže republikanci.

Vođa većine u Senatu, Mitch McConnell, nije htio otvoriti raspravu o tom predlogu, nego je samo kazao da će se raspravljati ove sedmice.

To je zabrinulo ulagače, pa su do kraja trgovanja indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 odsto na 6.602 boda, a pariški CAC 0,42 odsto na 5.611 poena. Frankfurtski DAX oslabio je 0,21 odsto na 13.761 bod.

Najčitanije