fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa, a najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, jer su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata kompanija iz tog sektora.

Dow Jones je oslabio 0,36 odsto na 34.077 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,53 odsto na 4.163 boda, a Nasdaq indeks 0,98 odsto na 13.914 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon što je prošle sedmice tehnološki sektor porastao i pogurao S&P 500 indeks na rekordni nivo, u ponedjeljak su cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon, Microsoft i Nvidia, pale. To je posljedica opreza ulagača uoči objave poslovnih rezultata tih kompanija ove i naredne sedmice.

Prošle godine je za vrijeme koronakrize tehnološki sektor predvodio po rastu na tržištu, pa bi poslovni rezultati mogli pokazati jesu li visoke cijene u tom sektoru opravdane.

„Tržište je snažno skočilo od početka godine, pa mu je potreban predah. Zasad se radi samo o laganoj dobitonosnoj prodaji uoči objave rezultata velikih tehnoloških imena”, kazao je glavni ekonomista u kompaniji Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

Većina kompanija i banaka, koje su dosad objavile kvartalne poslovne izvještaje, nadmašila je očekivanja po pitanju zarada.

Stoga sada analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 31 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije sedmicu očekivali rast od oko 25 odsto.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su u ponedjeljak pale, a porastao je samo nekretninski sektor.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica Tesle, s padom cijene od 3,4 odsto, nakon vijesti da se jedno vozilo tog proizvođača, vjerovatno bez vozača, u subotu zaletilo u drvo i da su u toj nesreći poginula dva putnika.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto na 7.000 bodova, a frankfurtski DAX 0,59 odsto na 15.368 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,15 odsto na 6.296 bodova.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...