fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u srijedu su skliznule s rekordnih nivoa, jer je ulagače zabrinuo zastoj u pregovorima o novim podsticajima američkoj ekonomiji.

Dow Jones je oslabio 0,35 odsto na 30.068 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,79 odsto na 3.672 boda, a Nasdaq indeks 1,94 odsto na 12.338 bodova, prenosi Hrportfolio.

Podršku tržištima već sedmicama pružaju pozitivne vijesti o vakcini, jer ulagači očekuju da će se s njenom primjenom ekonomske aktivnosti normalizovati, a najveća svjetska privreda brzo oporaviti od koronakrize.

Ipak, restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa izazvale su velike ekonomske štete, a milioni Amerikanaca ostali su bez posla, pa privreda zavisi od fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Republikanski i demokratski poslanci u Kongresu već mjesecima pregovaraju o novom paketu pomoći ekonomiji, ali se čini da dogovor o oko 900 milijardi USD fiskalnih podsticaja neće biti postignut do kraja sedmice, kako su se ulagači nadali.

Vođa republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell, kazao je da se i dalje traži put do dogovora o pomoći ekonomiji, dok se Predstavnički dom priprema za glasanje o finansiranju saveznih službi.

Kao i svake godine, pregovori o financiranju vode se do posljednjeg trenutka, a ulagači se nadaju da će dogovor barem o privremenom finansiranju biti postignut do roka u petak i da se državne službe neće zatvoriti.

Uprkos koronakrizi, na Wall Streetu su ove godine berzanski indeksi snažno porasli i kreću se na rekordnim nivoima. Stoga analitičari kažu da je tržište ranjivo na svaku lošu vijest, bilo o vakcini, bilo o podsticajnim mjerama.

Nakon prvog dana vakcinisanja protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji zabilježene su dvije reakcije na alergiju, objavio je britanski medicinski regulator.

Među najvećim gubitnicima bila je dionica Facebooka, s padom cijene od dva odsto, nakon što su savezni regulator i gotovo sve savezne države podnijele tužbu protiv te društvene mreže zbog kršenja zakona protiv monopola.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto na 6.564 boda, a frankfurtski DAX 0,47 odsto na 13.340 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,25 odsto na 5.546 bodova.

Najčitanije