fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Indeksi Dow Jones i S&P 500 na Wall Streetu u srijedu su skliznuli s rekordnih nivoa, jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada, kao i vijesti o daljem širenju koronavirusa.

Dow Jones je oslabio 0,58 odsto na 29.872 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 odsto na 3.629 bodova. Nasdaq indeks je ojačao 0,48 odsto na 12.094 boda, prenosi Hrportfolio.

Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su s rekordnih nivoa, jer su pale cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na kretanja u ekonomiji, a koji su dan prije snažno porasli.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih sedam su cijene dionica pale, a najviše u energetskom, dok su u bankarskom skliznule 0,7 odsto.

Ulagače je razočarao izvještaj koji pokazuje da je oporavak američkog tržišta rada usporen. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenim prošle sedmice je porastao 30 hiljada, na ukupno 778 hiljada, više nego što su analitičari očekivali. To pokazuje da Amerikanci i dalje ostaju bez posla zbog restriktivnih mjera u nizu saveznih država usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

„Ekonomski pokazatelji nijesu dobri i znamo da neće biti dobri još neko vrijeme, s obzirom na drugi val širenja virusa”, rekao je strateg u kompaniji Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Posljednjih sedmica tržište dionica snažno raste, zahvaljujući vijestima o vakcini, a ulagači zanemaruju vijesti o rekordnim brojkama novozaraženih i umrlih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

„Nastavlja se borba između virusa i vakcine. Realnost je da virus neće nestati brzo, iako će vakcina biti distribuirana relativno brzo. Zbog toga nije jasno kada bi se mogao nastaviti oporavak privrede”, rekao je Ghriskey.

I na većini evropskih berzi cijene dionica u srijedu su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,64 odsto na 6.391 bod, a frankfurtski DAX 0,02 odsto na 13.289 bodova. Pariski CAC porastao je 0,23 odsto na 5.571 bod.

Najčitanije