fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skliznuli drugi dan zaredom

Indeksi skliznuli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u utorak su pale usljed pojeftinjenja nafte, ali i znakova da rast kamatnih stopa i trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine utiču na zarade američkih kompanija.

Dow Jones je oslabio 0,5 odsto na 25.191 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 odsto na 2.740 bodova, a Nasdaq 0,42 odsto na 7.437 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najviše su pale, u prosjeku 2,7 odsto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte od oko četiri odsto nakon što je Saudijska Arabija poručila da može povećati proizvodnju tog energenta ukoliko bude potrebno.

Slijedio je industrijski sektor, s padom od 1,6 odsto, nakon što je nekoliko velikih kompanija upozorilo da bi im dobit u narednom periodu mogla biti manja.

Tako je kompanija 3M smanjila procjene zarade u cijeloj godini zbog negativnog uticaja kretanja kursa valuta. Cijene dionice te kompanije pala je 4,4 odsto.

Gubitak od 7,6 odsto zabilježila je cijena akcije Caterpillara. Taj industrijski div je zadržao procjene zarade u ovoj godini, ali ih je u prethodna dva kvartala povećavao.

To je, smatraju analitičari, izazvalo strahovanja na tržištu od negativnog uticaja rasta troškova zaduživanja, plata i carina na zarade kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, ostvarila je u proteklom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. Ulagači se plaše da su zarade dostigle vrhunac i da bi ubuduće njihov rast mogao bili znatno slabiji.

Analitičari procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasla oko 22 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U fokusu ulagača su i političke napetosti, jer rastu pritisci na Saudijsku Arabiju zbog ubistva saudijskog novinara s američkim državljanstvom, Jamala Khashoggija.

Nesigurnost na tržištima posljedica je i napetosti između Evropske komisije i Italije zbog planova njene Vlade o povećanju budžetskog deficita.

I na evropskim berzama cijene dionica su u utorak pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,24 odsto na 6.955 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,17 odsto na 11.274 boda, a pariski CAC 1,69 odsto na 4.967 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije