fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli zbog najava novih podsticajnih mjera

Indeksi porasli zbog najava novih podsticajnih mjera

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu su u utorak porasle, a Nasdaq indeks dostigao je novu rekordnu vrijednost, zahvaljujući najavama novih podsticajnih mjera i podacima koji ukazuju na postupan oporavak američke ekonomije od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 0,5 odsto na 26.156 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,43 odsto na 3.131 poen, a Nasdaq indeks 0,74 odsto na 10.131 bod.

Nasdaq je dostigao već peti put ovog mjeseca novu rekordnu vrijednost, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com, prenosi SEEbiz.

Tehnološki sektor bio je među sedam od ukupno 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa koji su zabilježili rast.

To se zahvaljuje makroekonomskim podacima koji pokazuju da se američka privreda postupno oporavlja.

Tako je objavljeno da se pad aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u junu znatno usporio, dok je prodaja novih kuća u maju snažno porasla, jer se ekonomije saveznih država otvaraju nakon blokade koja je počela polovinom marta.

„Kumulativni uticaj ekonomskih podataka koje vidimo podržava V oblik oporavka cijene dionica. Podržava i tvrdnje da tržište dionica može i dalje rasti, uprkos popriličnoj šteti koju je ekonomiji nanio koronavirus i vremenu koje je potrebno da se smanji nezaposlenost i oporave pojedini sektori, kao što su turistička i zabavna industrija”, rekao je strateg u firmi Janney Montgomery Scott, Mark Luschini.

On je dodao da tržište podržava i uvjerenje ulagača da neće biti nove blokade ekonomskih aktivnosti, uprkos rastu broja novozaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Raspoloženje na tržištu je blago splasnulo nakon medijskih napisa da bi Evropska unija (EU) mogla blokirati dolazak Amerikanaca u Evropu, jer SAD ne uspijeva da kontroliše pandemiju.

S druge strane, sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama podržavaju najave novih podsticajnih mjera, koje bi mogle ponovo da podrazumijevaju isplatu gotovine najugroženijim građanima i poreske olakšice.

Ministar finansija, Steven Mnuchin, kazao je da će naredne podsticajne mjere biti usmjerene na brzi povratak ljudi na posao.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze polovinom marta pale su najniže u više godina. No, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do polovine juna, nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne vrijednosti, dostignute krajem februara, udaljen oko deset odsto, a S&P 500 oko 7,5 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 odsto na 6.320 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,13 odsto na 12.523 poena, a pariski CAC 1,39 odsto na 5.017 bodova.

Najčitanije