fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon tri dana pada

Indeksi porasli nakon tri dana pada

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Street-u u srijedu su snažno porasli, prvi put nakon tri dana pada, najviše zahvaljujući oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones je ojačao 1,6 odsto na 27.940 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,01 odsto na 3.398 poena, a Nasdaq indeks 2,71 odsto na 11.141 bod.

Nakon što je u prethodna tri dana potonuo više od deset odsto i tako zakoračio u područje korekcije, Nasdaq indeks je u srijedu nadoknadio dio gubitaka, zahvaljujući oporavku cijena dionica tehnoloških kompanija.

Cijena Tesle skočila je skoro 11 odsto, nakon što je dan prije potonula 21 odsto, prenosi Hrportfolio.

Dionice Applea, Microsofta i Amazon.coma poskupile su više od tri odsto, a porasle su i cijene dionica ostalih tehnoloških divova poput Facebooka i Alphabeta.

Zahvaljujući skoku tehnološkog sektora, Nasdaq je u srijedu zabilježio najveći dnevni rast od kraja aprila, S&P 500 od juna, a Dow Jones od jula.

„To je veliki, iznenađujući odskok. S jedne strane, to se čini špekulativnim, no s druge strane, to se može smatrati i defanzivnim, s obzirom da će te kompanije preživjeti, bez obzira što će nam koronavirus donijeti”, rekao je direktor u firmi Cresset Capital Management, Jack Ablin.

Polovinom prošle sedmice, S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su najviše vrijednosti u istoriji, no krajem sedmice oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Pritisak na taj sektor nastavio se i na početku ove sedmice, dok je u srijedu uslijedio oporavak.

No, valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Street-a. Nakon što je u martu pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio više od 60 odsto.

Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se ekonomije sporo oporavljaju od koronakrize, uprkos ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima.

Analitičari kažu da se i narednih dana može očekivati nestabilno trgovanje. Tim više što se bliže američki predsjednički izbori, ali i zbog toga što su se septembar i oktobar u prošlosti pokazali vrlo turbulentnim na tržištima.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,39 odsto na 6.012 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,07 odsto na 13.237 poena, a pariški CAC 1,4 odsto na 5.042 boda.

Najčitanije

Predlog za povećanje dječjeg dodatka bez podrške

Podgorica, (MINA) – Skupštine nije prihvatila predlog poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA da se...