fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon nestabilnog trgovanja

Indeksi porasli nakon nestabilnog trgovanja

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su porasli, zahvaljujući najavama američke centralne banke o daljoj pomoći ekonomiji, ali trgovalo se nestabilno, jer se ulagači plaše drugog talasa širenja koronavirusa.

Dow Jones je porastao 0,62 odsto na 25.763 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,83 odsto na 3.066 bodova, a Nasdaq indeks 1,43 odsto na 9.726 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili u minusu više od dva odsto, jer su ulagače uznemirile vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile centar i okolna stambena naselja.

Raste i broj novozaraženih u mnogim saveznim državama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere, što je izazvalo strahovanja od drugog talasa širenja koronavirusa i sporog oporavka ekonomije.

Ipak, u drugom dijelu trgovanja ulagače su ohrabrile najave američke centralne banke o pomoći kompanijama.

Fed je prvo predstavio detalje programa za kreditiranje malih i srednje velikih poduzeća, a potom i programa kupovine korporativnih obveznica, što će dodatno poboljšati likvidnost sistema i podržati ekonomski oporavak.

„Nema sumnje da se to tržištu sviđa: tko ne želi još kolača i šlaga? To je navelo ulagača na kupovinu dionica i rizičnije poteze, jer je Fed podržao tržište obveznica i pritisnuo kamatne stope”, kazao je Robert Pavlik, strateg u kompaniji SlateStone Wealth.

Zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, najveće svjetske berze snažno su rasle od kraja marta do početka juna.

Ipak, prošle sedmice su oštro pale jer su splasnule nade u brzi oporavak ekonomije od koronakrize i zato što se ulagači plaše drugog talasa širenja koronavirusa.

Na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,66 odsto na 6.064 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,32 odsto na 11.911 bodova, a pariski CAC 0,49 odsto na 4.815 bodova.

Najčitanije