fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pod pritiskom pada cijena nafte

Indeksi pod pritiskom pada cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi u utorak su na Wall Streetu blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, jer je ulagače pokolebao oštar pad cijena nafte.

Dow Jones je oslabio 0,12 odsto na 22.653 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 odsto na 2.659 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 odsto na 7.887 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja indeksi su nastavili jačati, nakon skoka od više od sedam odsto dan prije, jer su ulagače ohrabrili znaci da se širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenih dijelova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) možda usporava.

„Tržište vidi neke dobre vijesti po pitanju virusa. Uz to, Fed je uveo puno monetarnih poticajnih mjera, a stižu i fiskalne mjere”, kazao je Scott Wren, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Kasnije su indeksi izgubili početne dobitke, što je najviše posljedica pada cijene nafte na američkom tržištu za više od devet odsto jer su splasnule nade u brzi dogovor najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Uz to, ulagači su oprezni jer slijede loši ekonomski pokazatelji i pad zarada kompanija zbog koronakrize.

Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi ekonomije paralisani, jasno je da globalna ekonomija uranja u recesiju, a to će se odraziti na poslovne rezultate kompanija.

Stoga analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast od 6,3 odsto.

Kako se očekuje i pad zarada kompanija u drugom tromjesečju, to znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

S&P 500 indeks porastao je oko 19 odsto od 23. marta, kada je zaronio na najniži nivo u ovoj godini, no i dalje je oko 21,5 odsto u minusu u odnosu na svoj rekordni nivo, dostignut polovinom februara.

Na evropskim berzama cijene dionica u utorak su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,19 odsto na 5.704 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,79 odsto na 10.356 bodova, a pariski CAC 2,12 odsto na 4.438 bodova.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...