fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali zbog zabrinutosti ulagača

Indeksi pali zbog zabrinutosti ulagača

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dow Jones i S&P indeks na Wall Street-u su u utorak prekinuli sedmodnevni trend rasta, dok investitore brine sve veća neizvjesnost oko pregovora Bijele kuće i čelnika Kongresa u vezi novog paketa fiskalnih podsticaja za američku privredu.

Dow Jones je oslabio 0,38 odsto na 27.686 bodova, dok je S&P 500 pao 0,8 odsto na 3.333 poena, a Nasdaq 1,69 odsto na 10.782 boda.

I Dow Jones i S&P većinu trgovanja bili su u pozitivnom području, pri čemu je S&P bio nadomak rekordne vrijednosti zabilježene u februaru, odnosno prije koronakrize koja je izazvala jedan od najdramatičnijih padova u istoriji Wall Streeta, prenosi Hina.

Do pada berzanskih indeksa došlo je nakon izjave američkog senatora, republikanca Mitcha McConnella, za Fox News da pregovarači Bijele kuće nijesu u utorak razgovarali s demokratskim liderima u američkom Kongresu oko pomoći ekonomiji pogođenom koronakrizom nakon kolapsa pregovora krajem prošle sedmice.

Investitori su se nadali da će republikanci i demokrati riješiti međusobne razlike i dogovoriti drugi paket fiskalnih podsticaja za podršku 30 miliona nezaposlenih Amerikanaca, dok je bitka s koronavirusom očito još daleko od završetka, s obzirom da je broj zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) premašio pet miliona.

“S&P 500 je blizu svoje rekordne vrijednosti i svaki loš naslov u medijima može uzrokovati štucanje tržišta”, smatra strateg pri JonesTradingu, Michael O’Rourke.

S&P je tokom trgovanja dostigao 3.381 bod, što je svega 0,15 odsto niže od istorijskog rekorda od 3.386 bodova, dostignutog 19. februara.

Istovremeno, Nasdaq je nastavio da niže gubitke, zabilježivši samo u utorak najveći dnevni procentni pad od 23. jula, jer investitori nastavljaju da rotiraju svoj kapital iz tehnološkog sektora u dionice kompanija koje su dobro pozicionirane za ekonomski oporavak.

Pad cijena dionica Amazona, Applea i Microsofta najviše je uticao i na pad S&P-a, a jedini pozitivni bili su dionički sektori finansija i industrije.

Na evropskim berzama cijene dionica su u utorak snažno porasle, pri čemu je londonski FTSE završio trgovanje u plusu od 1,71 odsto na 6.154 boda, frankfurtski DAX dva odsto na 12.946 poena, a pariski CAC 2,4 odsto na 5.027 bodova.

Najčitanije