fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine

Indeksi pali zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u četvrtak su pale zbog rasta napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, što dovodi u pitanje realizaciju trgovinskog dogovora od početka godine između dvije najveće svjetske ekonomske sile.

Dow Jones je pao 0,41 odsto na 24.474 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,78 odsto na 2.948 poena, a Nasdaq 0,97 odsto na 9.284 boda.

Pad indeksa posljedica je rasta napetosti između Vašingtona i Pekinga, nakon što je američki predsjednik, Donald Trump, poručio da će oštro reagovati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj bezbjednosti bez volje naroda Hong Konga i da bi taj čin naišao na međunarodnu osudu, prenosi Hina.

Kina je u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj bezbjednosti, nakon prošlogodišnjih prodemokratskih protesta u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inostranstva, terorističke i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju centralnu vlast u Pekingu.

Ranije je američki državni službenik, Mike Pompeo, kritikovao reakciju Kine na izbijanje koronavirusa, a uplatu Kine od dvije milijarde USD za borbu protiv pandemije nazvao beznačajnom u poređenju sa stotinama hiljada izgubljenih života i nastalom štetom.

Kina je poručila da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

„Čini se da će Kina biti vreća za udaranje u predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u. Bijela kuća je procijenila da je efikasnije udarati po Kini nego spašavati ono što je ostalo od prve faze trgovinskog dogovora“, rekao je direktor u firmi TrimTabs Asset Management, Bob Shea.

Zbog toga su pale cijene dionica u većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, više od jedan odsto, u energetskom, rudarskom, potrošačkom i tehnološkom.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,86 odsto na 6.015 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,41 odsto na 11.065 poena, a pariski CAC 1,15 odsto na 4.445 bodova.

Najčitanije