fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali zbog opasnosti od recesije

Indeksi pali zbog opasnosti od recesije

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su pale, nakon niza podataka koji pokazuju da zbog posljedica širenja koronavirusa najveće svjetske privrede uranjaju u recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 2,7 odsto na 21.052 boda, dok je S&P 500 pao 2,1 odsto na 2.488 poena, a Nasdaq 1,7 odsto na 7.373 boda, prenosi Hina.

Najveća svjetska berza najviše je pala u srijedu, više od četiri odsto, nakon što je američki predsjednik, Donald Trump, pozvao Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči dvije teške sedmice u kojima bi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od koronavirusa moglo umrijeti između 100 hiljada i 240 hiljada ljudi.

“Apsolutno je ključno za američki narod da slijedi smjernice narednih 30 dana. To je pitanje života i smrti”, kazao je Trump na konferencije za novinare.

Nakon Trumpovog upozorenja da će situacija biti gora prije nego što se poboljša, ulagači su shvatili da će problemi s virusom potrajati duže nego što su očekivali, smatraju analitičari.

Sedmicu ranije, cijene dionica na Wall Streetu su snažno porasle, zahvaljujući korekciji nakon prethodnog oštrog pada i nadi ulagača da će monetarne i fiskalne podsticajne mjere ublažiti ekonomske štete.

No, sasvim je jasno da će najveća svjetska privreda uroniti u recesiju, s obzirom da su zbog mjera suzbijanja virusa paralizovani mnogi djelovi ekonomije.

Projekcije, koje je objavila budžetska kancelarija američkog Kongresa, pokazuju da bi u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a mogao pasti više od sedam odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U međuvremenu, broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 1,1 milion, a broj umrlih 62 hiljade.

Kako se još ne vidi kraj širenju virusa u svijetu, jasno je da će posljedice po ekonomiju biti ogromne.

Svi makroekonomski pokazatelji upućuju na to. U SAD-u je u martu broj zaposlenih pao za 701 hiljadu, čime je naglo prekinut trend rasta zaposlenosti koji je trajao rekordnih 113 mjeseci.

„Čini se da će ovo tržište ‘medvjeda’ potrajati. Što će duže ljudi ostati kod kuće, to će ekonomiji biti potrebno više vremena da se ponovno pokrene, a zaradama kompanija da se oporave“, smatraju analitičari.

Uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija, a mnoge su već smanjile procjene svojih rezultata u prvom tromjesečju.

I eurozona uranja u recesiju. U petak je firma IHS Markit objavila da je indeks menadžera nabavke (PMI) u eurozoni u martu potonuo rekordnih 21,9 bodova u odnosu na februar, spustivši se na 29,7 bodova, najniže od kada je londonska firma počela da prikuplja i obrađuje podatke.

Zbog otga su i na evropskim berzama cijene dionica ove sedmice pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 odsto na 5.415 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 odsto na 9.525 poena, a pariski CAC 4,5 odsto na 4.154 boda.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks je potonuo 8,1 odsto na 17.820 bodova.

Najčitanije