fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru

Indeksi pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama su cijene dionica prošle sedmice oštro pale, najviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade, s obzirom da su tržišta posljednjih mjeseci snažno porasla, dok je oporavak ekonomije sporiji od očekivanog.

Na Wall Streetu je Dow Jones pao 1,8 odsto, na 28.133 boda, dok je S&P 500 skliznuo 2,3 odsto, na 3.426 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 odsto, na 11.313 bodova, prenosi SEEbiz.

Sve do srijede S&P 500 i Nasdaq indeks dostizali su iz dana u dan nove rekordne nivoe, a u četvrtak su ti indeksi potonuli više od 3,5 odsto, što je bio njihov najveći dnevni pad još od polovine juna, a njihovo “klizanje” nastavilo se i u petak.

To je najviše bila posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta.

Samo u četvrtak S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je šest odsto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, i Nvidie.

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo sa višegodišnjih najnižih nivoa, na koje je palo u martu, zahvaljujući do sada nezabilježenim monetarnim i fiskalnim podsticajnim mjerama.

Tako je od marta Nasdaq indeks skočio 82 odsto, dok su S&P 500 i Dow Jones osvojili oko 60 odsto.

Pritom su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne nivoe, jer je američka ekonomija u recesiji i jer je oporavak sporiji nego što se očekivalo.

Čini se da su posljednjih mjeseci ulagači bili previše optimistični.

„Posljednjih mjeseci tržište nije obraćalo pažnju na povećane rizike. Sada smo udaljeni oko 60 dana od predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa su se ulagači možda malo uplašili. Situacija u ekonomiji se postupno poboljšava, ali ona je i dalje krhka”, kazala je direktorica strategije u firmi John Hancock Investment Management, Emily Roland.

A da se ekonomija postupno oporavlja, ali sporo, ukazuju i svi posljednji podaci.

Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su i u avgustu, ali taj rast se usporio u odnosu na prethodne mjesece.

Broj zaposlenih u avgustu porastao je za 1,37 miliona, nakon povećanja za 1,7 miliona u mjesecu ranije, što je već drugi mjesec zaredom kako se rast broja novozaposlenih usporava.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u martu najviše se zahvaljuje do sada nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Ti fiskalni i monetarni podsticaji su preplavili američka finansijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Već sedmicama se postavlja pitanje da li je tržište prebrzo poraslo, s obzirom na situaciju u ekonomijama.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,6 odsto, na 5.799 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,5 odsto, na 12.842 boda, a pariski CAC 0,7 odsto, na 4.965 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 1,4 odsto, na 23.205 bodova.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...