fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali više od četiri odsto

Indeksi pali više od četiri odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u srijedu su potonule više od četiri odsto, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump najavio dvije teške sedmice i mogućnost brzog rasta broja umrlih od koronavirusa.

Dow Jones je skliznuo 4,44 odsto na 20.943 boda, dok je S&P 500 potonuo 4,41 odsto na 2.470 bodova, a Nasdaq indeks 4,41 odsto na 7.360 bodova, prenosi Hrportfolio.

U svim najvažnijim sektorima, pa čak i onima koji se smatraju defanzivnima, cijene dionica su oštro pale, nakon što je Trump pozvao Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči „dvije teške sedmice” u kojima bi u SAD-u od koronavirusa moglo umrijeti između 100 hiljada i 240 hiljada ljudi.

“Apsolutno je ključno za američki narod da slijedi smjernice idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti”, kazao je Trump na konferencije za novinare u Bijeloj kući i dodao da će te dvije sedmice biti vrlo bolne.

Zbog toga su se ulagači povlačili s tržišta dionica.

„Nakon Trumpovog i upozorenja drugih zvaničnika da će situacija biti gora prije nego što se poboljša, ulagači su shvatili da će problemi s virusom potrajati duže nego što su očekivali”, kazao je Chris Zaccarelli, direktor u kompaniji Independent Advisor Alliance.

Cijene akcija na Wall Streetu su prošle sedmice snažno porasle, zahvaljujući korekciji nakon prethodnog oštrog pada i nadi ulagača da će monetarne i fiskalne podsticajne mjere ublažiti ekonomske štete.

Ipak, sasvim je jasno da će najveća svjetska ekonomija uroniti u recesiju, s obzirom da su zbog mjera suzbijanja virusa paralisani mnogi dijelovi privrede. To su potvrdili i makroekonomski pokazatelji. Doduše, proizvodna aktivnost u SAD-u u martu je pala manje nego što se očekivalo, ali nove narudžbe u fabrikama potonule su na najniži nivo u 11 godina.

Zbog zatvaranja poduzeća, broj zaposlenih u američkom privatnom sektoru pao je u martu 27 hiljada, što je njegov prvi pad od kraja 2017. godine, pokazuju podaci agencije za zapošljavanje ADP.

Uskoro počinje sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija, a mnoge su već smanjile procjene svojih rezultata u prvom tromjesečju.

Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u drugom 10,9 odsto, što znači da se očekuje recesija zarada.

I na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,83 odsto na 5.454 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,94 odsto na 9.544 boda, a pariski CAC 4,3 odsto, na 4.207 bodova.

Najčitanije