fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali uoči predsjedničke debate

Indeksi pali uoči predsjedničke debate

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dva kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dow Jones oslabio je 131 bod ili 0,48 odsto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 odsto, na 3.335 poena, a Nasdaq indeks 0,29 odsto, na 11.085 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa posljedica je opreza ulagača uoči prve televizijske debate u utorak veče između republikanskog kandidata predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog protivkandidata, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Posljednje ankete pokazuju da Biden vodi na nacionalnom nivou i u mnogim saveznim državama.

„Ova debata ima potencijala da utiče na tržište, pa ulagači nijesu voljni znatnije da mijenjaju pozicije uoči debate. Tržište trenutno pokreću zbivanja u Vašingtonu, bilo to fiskalni podsticaji ili predsjednički izbori”, kazao je direktor u firmi Lenox Wealth Advisors, David Carter.

Rezultati izbora mogli bi uticati na različite sektore, najviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije koje su najviše profitirale od Trumpovog smanjenje poreza, kažu analitičari.

„Mi smatramo da bi tržištu moglo biti dobro i s Trumpom i s Bidenom, ali ulagači treba da znaju ko je pobjednik i žele čistu pobjedu”, rekao je Carter.

Posljednjih sedmica tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize i nedostatka novih fiskalnih podsticajnih mjera.

Međutim, posljednjih dana ponovo je oživjela nada da će se Kongres i Bijela kuća uskoro usaglasiti oko novog paketa podsticaja, vrijednog oko 2,2 biliona USD, što podržava tržište.

Kako se bliži kraj mjeseca i tromjesečja, sve je jasnije da će septembar biti prvi mjesec od marta u kojem su berzanski indeksi pali.

Od početka mjeseca S&P 500 na gubitku je 4,7 odsto, Dow Jones 3,4, a Nasdaq indeks 5,9 odsto.
Međutim, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke.

Naime, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od marta, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže nivoe u više godina.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne nivoe, međutim od tada su oštro pali, najviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto, na 5.897 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 odsto, na 12.825 poena, a pariski CAC 0,23 odsto, na 4.832 boda.

Najčitanije