fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali treći dan zaredom

Indeksi pali treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su berzanski indeksi pali i u četvrtak, treći dan zaredom, jer su dobri pokazatelji s tržišta rada podržali tezu da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) uskoro mogla početi smanjivati podsticaje.

Dow Jones skliznuo je 151 bod ili 0,43 odsto, na 34.879 bodova, dok je S&P 500 pao 0,46 odsto, na 4.493 poena, a Nasdaq indeks 0,25 odsto, na 15.248 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su pale cijene dionica u sektorima nekretnina i zdravstvenom, više od jedan odsto, prenosi Hina.

Padu indeksa znatno je doprinio i pad cijena dionica Microsofta i Amazona za po jedan odsto.

S druge strane, blago su porasle cijene dionica u finansijskom, energetskom i rudarskom sektoru.

U fokusu ulagača bio je podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice pao 35 hiljada, na 310 hiljada, najniži nivo od marta prošle godine.

To ukazuje na dalja poboljšanja na tržištu rada, a čelnici američke centralne banke već duže vrijeme poručuju da će ukidanje monetarnih podsticaja uslijediti kada se tržište rada oporavi od koronakrize.

Stoga se ulagači plaše da će Fed uskoro početi smanjivati program kupovine državnih obveznica, a ti su podsticaji, među ostalima, glavna poluga rasta cijena dionica za vrijeme koronakrize.

Osim toga, ulagače zabrinjava usporavanje oporavka ekonomije.

Od prošloga četvrtka, kada je dostigao rekordni nivo, S&P 500 indeks izgubio je nešto više od jedan odsto. Međutim, od početka godine na dobitku je gotovo 20 odsto, zahvaljujući najviše ogromnim monetarnim podsticajima.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su blago porasle. Doduše, londonski FTSE indeks skliznuo je 1,01 odsto, na 7.024 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,08 odsto, na 15.623 boda, a pariski CAC 0,24 odsto, na 6.684 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije