fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali treći dan zaredom

Indeksi pali treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su pali, treći dan zaredom, što je uglavnom posljedica pritiska na dionice tehnoloških kompanija, dok prinosi na američke državne obveznice ponovo rastu.

Dow Jones je oslabio 1,11 odsto na 30.924 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,34 odsto na 3.768 bodova, a Nasdaq indeks 2,11 odsto na 12.723 boda, prenosi Hrportfolio.

Pod najvećim pritiskom ponovo su bile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, PayPal i Tesla. Cijena Tesle potonula je više od pet odsto.

Nakon znatnog pada u posljednja tri dana, Nasdaq indeks izgubio je sve dobitke od početka godine i sada je u minusu gotovo deset odsto u odnosu na prethodni rekordni nivo, dostignut 12. februara, što znači da je na ivici korekcije.

S&P 500 u minusu je oko četiri odsto u odnosu na svoj rekordni nivo.

Tako se nastavlja rotacija na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su prošle godine predvodili po rastu, a usmjeravaju na ciklične sektore koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka ekonomije.

S&P indeks energetskog sektora skočio je 2,5 odsto i dostigao najviši nivo za godinu, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte.

U fokusu ulagača bio je govor predsjednika američke centralne banke, Jeromea Powella, na forumu Wall Street Journala, jer su se nadali najavi da će Fed kupovati više državnih obveznica kako bi uticao na smanjenje dugoročnih kamatnih stopa i tako spriječio dalji rast prinosa.

Powell to nije učinio, pa su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice porasli s 1,477 na 1,533 odsto.

Prošle sedmice ti prinosi su dostigli 1,614 odsto, najviši nivo za godinu, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo. To je negativno uticalo na tržište dionica.

Tehnološke dionice vrlo su osjetljive na rast prinosa, jer njihova vrijednost uveliko zavisi od budućih zarada, pa s rastom prinosa te dionice gube na privlačnosti.

I na većini evropskih berzi cijene dionica u četvrtak su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 odsto na 6.650 bodova, a frankfurtski DAX 0,17 odsto na 14.056 bodova. Pariski CAC ostao je gotovo nepromijenjen, na 5.830 bodova.

Najčitanije