fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali nakon pet sedmica rasta

Indeksi pali nakon pet sedmica rasta

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su pale s rekordnih nivoa, nakon pet nedelja rasta, jer ulagače zabrinjava spori oporavak ekonomije i dalje širenje koronavirusa u svijetu.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,6 odsto na 30.046 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,9 odsto na 3.663 boda, a Nasdaq indeks 0,7 odsto na 12.377 bodova, prenosi SEEbiz.

Podršku tržištima već sedmicama pružaju pozitivne vijesti o vakcini, jer ulagači očekuju da će se s njenom primjenom ekonomska aktivnost normalizovati, a najveće svjetske ekonomije brzo oporaviti od koronakrize.

Vakcinisanje je prošle sedmice počelo u Velikoj Britaniji, a ovih dana se očekuje njegov početak i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U međuvremenu su zbog daljeg brzog širenja koronavirusa mnoge savezne države u SAD-u, među kojima i Kalifornija, uvele nove restriktivne mjere, što je dodatno usporilo oporavak ekonomije od koronakrize.

Tako je, primjera radi, objavljeno da je sedmicu prije broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio 137 hiljada na 853 hiljade, najviši nivo od polovine septembra i znatno više nego što su analitičari očekivali.

I niz drugi podataka pokazuje da su ekonomiji neophodne nove podsticajne mjere kako bi se ubrzao oporavak, ali u Kongresu republikanci i demokrate pregovaraju o dodatnim podsticajima već mjesecima.

Analitičari kažu da će dodatni paket podsicajnih ekonomskih mjera biti usuglašen prije ili kasnije, ali nije još sigurno koliko će iznositi.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se mnogi berzanski indeksi u svijetu kreću na rekordnim nivoima, uprkos velikim štetama koje je pandemija nanijela privredi.

S&P 500 indeks porastao je ove godine oko 13 odsto, a početkom ove sedmice MSCI indeks svih svjetskih berzi dostigao je najviši nivo u istoriji.

I na evropskim berzama cijene dionica su ove sedmice pale, iako su čelnici Evropske unije nakon višemjesečnih pregovora prihvatili podsticajne mjere za oporavak privrede od koronakrize, a Evropska centralna banka (ECB) dodatno popustila monetarnu politiku.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 odsto na 6.546 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,4 odsto na 13.114 bodova, a pariski CAC 1,8 odsto na 5.507 bodova.

Pad indeksa posljedica je usporavanja oporavka ekonomije eurozone zbog drugog talasa širenja koronavirusa.

Tako je ECB smanjio procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) tog bloka u idućoj godini na 3,9 odsto, dok je u septembru procjenjivano da će rast iznositi pet odsto.

U fokusu ulagača su i pregovori između EU i Velike Britanije o trgovinskim odnosima nakon Brexita. Kako napretka nema, ulagači se plaše da će Britanija izaći iz EU-a bez tog dogovora, što bi nanijelo znatne štete i jednoj i drugoj ekonomiji.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks prošle sedmice pao 0,4 odsto na 26.652 boda.

Najčitanije