fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog jačanja inflatornih pritisaka, što bi moglo navesti američku centralnu banku na povećanje kamata prije nego što se očekivalo.

Dow Jones je oslabio 0,66 odsto na 36.079 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,82 odsto na 4.646 bodova, a Nasdaq indeks 1,66 odsto na 15.622 boda, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa drugi dan zaredom uslijedio je nakon vijesti da su potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u oktobru porasle 0,9 odsto na mjesečnom nivou, a 6,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je njihov najveći rast od 1990. godine.

To je peti mjesec zaredom kako se inflacija kreće iznad pet odsto, znatno iznad ciljanog nivoa američke centralne banke od dva odsto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u lancima nabavke visoka inflacija mogla potrajati duže nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

To bi moglo natjerati Fed na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Iako Fed tvrdi da je rast inflacije privremen i da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata, podaci o inflaciji mogli bi uticati na očekivanja u vezi povećanja kamata.

Većina analitičara smatra da će Fed iduće godine povećati ključne kamatne stope u dva navrata, i to u drugoj polovini godine.

Međutim, ostane li inflacija na povišenim nivoima, Fed bi mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica su u srijedu pale, a najviše u energetskom sektoru zbog oštrog pada cijena nafte.

Na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 odsto na 7.340 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 odsto na 16.067 bodova, a pariski CAC 0,03 odsto na 7.045 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budva odbranila trofej

Podgorica, (MINA) - Odbojkaši Budve šesti put uzastopno osvojili su titulu prvaka Crne Gore. Budva...