fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bili finansijski i sektori povezani s turizmom jer se nastavlja širenje koronavirusa u svijetu.

Dow Jones oslabio je 256 bodova ili 0,75 odsto, na 33.821 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 odsto, na 4.134 poena, a Nasdaq indeks 0,92 odsto, na 13.786 bodova, prenosi SEEbiz.

Prvi pad S&P 500 indeksa dva dana zaredom od kraja
marta posljedica je, među ostalim, pritiska na sektor povezane s turizmom jer u svijetu i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom.

Epidemiolozi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su da je povećanje broja oboljelih u svijetu posljedica rasta broja zaraženih u svim starosnim grupama.

Cijene dionica vazduhoplovnih prevoznika i kompanija za kružna putovanja, koje su posljednjih sedmica rasle zbog očekivanja u vezi ‘otvaranja’ privrede, pale su u prosjeku više od četiri odsto.

„Optimizam u vezi turističke industrije ponešto je splasnuo jer će do ponovnog ‘otvaranja’ ekonomije proći nešto više vremena nego što se očekivalo. Još nijesmo izašli iz šume što se tiče koronavirusa, pa je entuzijazam na tržištu splasnuo”, kazao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

Znatno su pale i cijene dionica u finansijskom sektoru. Taj sektor je prošle sedmcie snažno porastao, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima banaka u prvom tromjesečju.

Međutim, analitičari sada kažu da se to ne zahvaljuje samo odličnom poslovanju banaka, nego i promjenama u knjigovodstvu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovih dana velike tehnološke kompanije objaviti poslovne rezultate za prvo tromjesečje.

Prošle godine je za vrhunac koronakrize tehnološki sektor predvodio po rastu na tržištu, pa bi novi finansijski rezultati mogli pokazati jesu li visoke cijene u tom sektoru opravdane.

Nakon zatvaranja tržišta Netflix je izvijestio o manjem nego što se očekivalo rastu broja pretplatnika na njegove usluge u prvom kvartalu, pa je cijena dionice potonula više od deset odsto.

IBM je, pak, ostvario nešto bolje rezultate od očekivanja, pa je njegova dionica poskupila gotovo četiri odsto.

Većina kompanija i banaka, koje su dosad objavile kvartalne poslovne izvještaje, nadmašila je očekivanja po pitanju zarada.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 31,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije sedmicu očekivali rast od oko 25 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je dva odsto, na 6.859 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,55 odsto, na 15.129 bodova, a pariski CAC 2,09 odsto, na 6.165 bodova.

Najčitanije

Rad SDT-a karakterišu selektivnost, netransparentnost i revanšizam

Podgorica, (MINA) – Funkcionisanje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u posljednje vrijeme karakterišu revanšizam, selektivnost...