fbpx

Indeksi pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon što je objavljeno da je u američkom privatnom sektoru u aprilu bez posla ostalo više od 20 miliona ljudi.

Dow Jones oslabio je 218 bodova ili 0,91 odsto, na 23.664 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,7 odsto, na 2.848 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,51 odsto, na 8.854 boda, prenosi Hrportfolio.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa uslijedio je nakon što je agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u aprilu ugašeno rekordnih 20,2 miliona radnih mjesta.

I prije objavljeni podaci o rastu nezaposlenosti na sedmičnom nivou pokazivali su kolike je štete najvećoj svjetskoj ekonomiji nanijelo širenje koronavirusa.

Nakon što su u martu svjetske berze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u aprilu su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti.

Međutim, sasvim je jasno da će, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, u drugom kvartalu najveće svjetske ekonomije, od SAD-a i Kine do Japana i eurozone, uroniti u duboku recesiju.

“Rast tržišta posljednjih tjedana vrlo je lomljiv”, kazao je direktor u firmi Tallbacken Capital Advisors, Michael Purves.

U fokusu ulagača posljednjih dana ke postupno popuštanje restrikcija u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti ekonomske aktivnosti, dok bi podsticajne fiskalne i monetarne mjere trebalo da podrže oporavak ekonomija u drugoj polovini godine.
Međutim, ti procesi bi mogli da potraju duže nego što se ulagači nadaju.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 odsto, na 5.853 boda, međutim frankfurtski DAX pao je 1,15 odsto, na 10.606 poena, a pariski CAC 1,11 odsto, na 4.433 boda.

Najčitanije