fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali uoči sjednice Feda

Indeksi oštro pali uoči sjednice Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali jer se ulagači plaše posljedica mogućeg kolapsa kineske kompanije Evergrande i jer su nervozni uoči sjednice čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Dow Jones potonuo je 614 bodova ili 1,78 odsto, na 33.970 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,7 odsto, na 4.357 poena, a Nasdaq indeks 2,19 odsto, na 14.713 bodova.

Za Nasdaq i S&P to je najveći dnevni pad od maja, dok je Dow zabilježio najveći pad od jula, prenosi Hina.

Cijene dionica pale su u svih 11 najvažnijih sektora S&P-a, a najviše u onima koji su najosjetljiviji na kretanja u ekonomiji, kao što je energetski.

Među najvećim gubitnicama bile su i dionice tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Apple, Facebook i Tesla.

Pad tržišta analitičari pripisuju, među ostalim, pritisku na kineska tržišta zbog mogućeg kolapsa China Evergrande grupe jer taj veliki igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i ogromnih dugova.

To je pritisnulo i druge dionice u kineskom nekretninskom sektoru, a ulagači se plaše prelivanja finansijskih problema.

„Uvijek može doći do oštre rasprodaje kada nešto uhvati tržište na krivoj nozi, no ne znate koji to razlog može biti. Mislim da je ovo posljedica vijesti iz Kine i mislim da nije posebno iznenađenje, s obzirom na to koliko je optimizma bilo na tržištu”, kazao je strateg u Wells Fargo Investment Institute, Sameer Samana.

Ulagači su oprezni i zbog dvodnevne sjednice čelnika Fed-a, koja počinje danas, dok se sjutra očekuje saopštenje.

Na toj sjednici će najvjerovatnije biti otvorena rasprava o smanjivanju iznosa za kupovinu obveznica, međutim ulagači se nadaju da bi zvanična najava tog smanjenja mogla uslijediti tek u novembru ili decembru.

Posljednjih sedmica na Wall Streetu vlada nesigurnost jer će Fed uskoro početi da smanjuje podsticaje, dok rast ekonomije usporava.

Zbog toga je od 2. septembra, kada je dostigao rekordni nivo, S&P 500 indeks na gubitku oko četiri odsto.

Stratezi u Morgan Stanleyu poručili su da očekuju desetopostotnu korekciju S&P-a kada Fed počne smanjivati monetarne podsticaje, a moguć je i 20-postotni pad u slučaju zastoja oporavka ekonomije.

I na evropskim berzama su cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,86 odsto, na 6.903 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,31 odsto, na 15.132 poena, a pariski CAC 1,74 odsto, na 6.455 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije