fbpx

Indeksi oštro pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi potonuli više od dva odsto, jer su se zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smanjile nade u brzi oporavak američke ekonomije.

To je njihov najveći dnevni pad u posljednje dvije sedmice, prenosi Hrportfolio.

Dow Jones potonuo je 710 bodova ili 2,72 odsto, na 25.445 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,59 odsto, na 3.050 bodova, a Nasdaq indeks 2,19 odsto, na 9.909 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su u srijedu oštro pale, a najviše u energetskom, u prosjeku 5,5 odsto, jer su zbog rasta zaliha nafte u SAD-u i zabrinutosti za potražnju cijene nafte oštro pale.

Ulagači su danima ignorisali podatke o rastu broja novozaraženih u SAD-u, ali u srijedu ih je zabrinula vijest o skoro 36 hiljada novih slučajeva, što je drugi najveći dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, pri čemu je u desetak država zabilježen veliki porast.

Dok se činilo da je SAD suzbila pandemiju u maju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

„Tržišta su konačno došla do zaključka da rast broja slučajeva koronavirusa može značiti sporiji oporavak ekonomije”, kazao je strateg u kompaniji National Securities, Art Hogan.

Posljednjih mjeseci cijene dionica su snažno rasle jer su ulagači očekivali brzi oporavak ekonomije od koronakrize. Ali, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu je povećao procjene pada svjetske ekonomije u ovoj godini sa prethodnih tri na 4,9 odsto.

Poručio je da će razvijene ekonomije biti posebno jako pogođene, pa je tako procjenu pada američke ekonomije u ovoj godini povećao za više od dva postotna boda, na osam odsto.

„Tržište je izgledalo vrlo uvjereno da će ekonomija biti u puno boljoj formi za četiri do šest mjeseci. Ali, sa rastom broja zaraženih, ulagači više nijesu sigurni u to”, kazao je strateg u firmi TD Ameritrade, Shawn Cruz.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze su polovinom marta pale na najniži nivo u više godina. Nego, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do polovine juna su nadoknadile veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svog rekordnog nivoa, dostignutog krajem februara, udaljen oko 14, a S&P 500 oko deset odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica u srijedu oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,11 odsto, na 6.123 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,43 odsto, na 12.093 boda, a pariski CAC 2,92 odsto, na 4.871 bod.

Najčitanije