fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi na novim rekordnim vrijednostima

Indeksi na novim rekordnim vrijednostima

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su dostigli najviše vrijednosti u istoriji, jer ulagači očekuju nove podsticajne mjere vrlo brzo nakon inauguracije američkog predsjednika Joe Bidena.

Dow Jones ojačao je 0,83 odsto na 31.188 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,39 odsto na 3.851 poen, a Nasdaq indeks 1,97 odsto na 13.457 bodova.

U fokusu ulagača bila je inauguracija Bidena za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Hrportfolio.

Biden nije gubio vrijeme, pa je ubrzo nakon inauguracije potpisao 15 izvršnih uredbi o različitim pitanjima, od onih u vezi borbe protiv Covida-19, do onih o klimatskim promjenama.

„Nijesam siguran koliko je sama inauguracija podstakla raspoloženje na tržištu, no siguran sam da ulagači razmišljaju o hiljadu i više milijardi USD novih podsticaja”, rekao je strateg u firmi Baird, Ross Mayfield.

Biden je nedavno predstavio paket podsticajnih mjera koji dostiže vrijednost od 1,9 biliona USD, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja Covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim preduzećima, kao i bilion USD direktne pomoći domaćinstvima.

Ulagači se nadaju da će Kongres vrlo skoro podržati taj paket mjera, jer sada u oba doma parlamenta demokratski predstavnici drže većinu.

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, prije svega Netflixa.

Cijena dionice Netflixa skočila je skoro 17 odsto, nakon što je ta kompanija za streaming video sadržaja objavila dobre rezultate i poručila da više neće morati da uzima velike kredite za finansiranje njenih televizijskih programa i filmova.

Dobri rezultati Netflixa pozitivno su uticali i na druge tehnološke divove, koje imaju koristi od ostanka ljudi kod kuće za vrijeme pandemije koronavirusa.

Tako su snažno skočile cijene dionica Facebooka, Amazon.coma, Alphabeta i Applea.

„Takav skok tehnološkog sektora nijesmo vidjeli već mjesecima, a puno toga može se zahvaliti Netflixovim rezultatima”, rekao je Mayfield.

Sezona objava poslovnih izvještaja mogla bi narednih sedmica značajno da utiče na smjer tržišta, a ulagači se nadaju da će rezultati kompanija biti bolji nego što analitičari očekuju.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto na 6.740 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 odsto na 13.921 bod, a pariski CAC 0,53 odsto na 5.628 bodova.

Najčitanije