fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIndeksi na najnižim nivoima u 14 mjeseci

Indeksi na najnižim nivoima u 14 mjeseci

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su pali više od dva odsto, pri čemu je S&P 500 zaronio na najniži nivo u 14 mjeseci, jer su ulagači nervozni zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i predstojeće sjednice Feda.

Dow Jones je oslabio 2,11 odsto na 23.592 boda, dok je S&P 500 skliznuo 2,08 odsto na 2.545 bodova, a Nasdaq 2,27 odsto na 6.753 boda, prenosi Hrportfolio.

S&P 500 se nakon pada u ponedjejak našao na najnižem nivou od oktobra prošle godine i, kao i Dow Jones, zaronio dublje u području korekcije, odnosno deset odsto ispod svojih rekorda dostignutih prije nešto više od dva mjeseca.

Russell 2000 indeks manjih kompanija zaronio je u područje “medvjeda”, 20 odsto ispod svog prethodnog najvišeg nivoa.

To je posljedica niza slabijih nego što se očekivalo podataka koji pokazuju da se rast najvećih svjetskih ekonomija, od kineske i japanske do eurozone, usporava.

Ulagači su nervozni i zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke. Očekuje se da će Fed još jednom, po četvrti put ove godine, podići kamatne stope 0,25 procentnih bodova.

Međutim, važnije će biti poruke Feda o tome šta namjerava ubuduće. Ulagači se nadaju signalima o usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa, s obzirom na usporavanje rasta globalne, pa i američke konomije, ali i zbog slabljenja inflatornih pritisaka nakon oštrog pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

Donedavno se očekivalo da će Fed u idućoj godini povećati kamate u tri navrata, ali se sada ulagači nadaju da će tih povećanja biti manje, što bi podržalo tržište dionica.

Osim zbog Feda i usporavanja rasta globalne ekonomije, ulagači su zabrinuti zbog negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Zbog toga je u ponedjeljak VIX “indeks straha” Čikaške eurze opcija skočio 2,9 bodova na 24,52 boda, najviši nivo u sedam sedmica. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfolije od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na evropskim berzama su cijene akcija u ponedjeljak pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,05 odsto na 6.773 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,86 odsto na 10.772 boda, a pariski CAC 1,11 odsto na 4.799 bodova.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...