fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi dostigli rekordne nivoe

Indeksi dostigli rekordne nivoe

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrili dobri podaci s američkog tržišta rada i jer su splasnula strahovanja od jačanja inflacije.

Dow Jones ojačao je 188 bodova ili 0,58 odsto, na 32.485 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,04 odsto, na 3.939 poena, a Nasdaq indeks 2,52 odsto, na 13.398 bodova, prenosi SEEbiz.

Rekordne nivoe Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se dobrom raspoloženju na tržištu nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Biden potpisao zakon o pomoći ekonomiji vrijednom ukupno 1,9 biliona USD.

Taj paket fiskalnih podsticaja, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi USD kako bi veći dio Amerikanaca primio 1,4 hiljada USD pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program vakcinisanja.

Ulagači se nadaju da će ti podsticaji, zajedno s ubrzanjem procesa vakcinisanja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka ekonomije.

Strahovanja od jačanja inflacije popustila su zahvaljujući stabilizaciji prinosa na američke državne obveznice.

Posljednjih sedmica ti prinosi dostigli su najviše nivoe u godinu jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka privrede, a time i jačanje inflacije, što je pritiskalo tržište dionica. Početkom sedmice prinosi na desetogodišnje državne obveznice kretali su se oko 1,61 odsto, međutim sada se kreću ispod tih nivoa.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo pokazatelji s tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao je 42 hiljade, na 712 hiljada, najniži nivo u četiri mjeseca.

Uspon tržišta zahvaljuje se i oporavku dionica velikih tehnoloških kompanija. Nakon što su sedmicama bile pod pritiskom, posljednjih dana cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon i Faceboook, nadoknađuju gubitke.

Zahvaljujući tome, u posljednja dva dana i Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, nadoknadio je velik dio gubitaka od prethodnih sedmica.

Još početkom sedmice bio je u području korekcije – više od deset odsto ispod svog prethodnog rekordnog nivoa – a sada je od tog rekorda udaljen manje od pet odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto, na 6.736 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,2 odsto, na 14.569 bodova, a pariski CAC 0,72 odsto na 6.033 boda.

Najčitanije