fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi blago skliznuli s rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 96 bodova ili 0,29 odsto, na 33.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,1 odsto, na 4.073 poena, a Nasdaq indeks 0,05 odsto, na 13.698 bodova, prenosi Hina.

U ponedjeljak su, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo ekonomskim pokazateljima, Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji.

Međutim, u utorak su blago skliznuli s tih nivoa jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava poslovnih izvještaja kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ulagači očekuju da će se, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima, oporavak najveće svjetske ekonomije od koronakrize ubrzati.

Stoga posljednjih sedmica snažnije rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i rudarski, koji su najviše osjetljivi na kretanje ekonomije.

Međutim, stabilan je i tehnološki sektor, koji je ove godine, nakon snažnog prošlogodišnjeg skoka, nešto zaostajao po rastu.

S ubrzanjem procesa vakcinisanja protiv covida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ulagači se nadaju da će se uskoro normalizovati društveni i ekonomski život, dok bi plan infrastrukturnih ulaganja u iznosu od oko dva biliona USD, koji je nedavno predstavio predsjednik Joe Biden, trebalo dodatno da ubrza rast ekonomije.

Međutim, dio ulagača plaši se da bi ogromne fiskalne i monetarne mjere mogle izazvati jačanje inflacije i da bi vlasti mogle povećati poreze kako bi finansirale sve te podsticajne mjere.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,28 odsto, na 6.823 boda, dok je frankfurtski DAX indeks ojačao 0,7 odsto, na rekordnih 15.212 poena, a pariski CAC 0,47 odsto, na 6.131 bod.

Najčitanije