fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago porasli

Indeksi blago porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su blago porasli, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na ekonomska kretanja, ali se trgovalo oprezno jer uskoro počinje sezona objavljivanja poslovnih izvještaja.

Dow Jones je ojačao 0,19 odsto na 31.068 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,04 odsto na 3.801 bod, a Nasdaq indeks 0,28 odsto na 13.072 boda, prenosi Hrportfolio.

Nakon pada dan prije, u utorak su ti indeksi porasli, zahvaljujući skoku cijena dionica u energetskom i finansijskom sektoru, koji su najaviše osjetljivi na ekonomska kretanja.

To pokazuje da se ulagači nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinaciji protiv koronavirusa, ekonomske aktivnosti normalizovati.

I dok su najvažniji indeksi porasli tek blago, Russell 2000 indeks manjih kompanija skočio je 1,8 odsto i dostigao novi rekordni nivo.

Od početka godine taj je indeks skočio 7,7 odsto, a S&P 500 1,2 odsto.

To se zahvaljuje nadi ulagača u nove podsticajne mjere i ubrzanju oporavka ekonomije od koronakrize, nakon što su demokrate osvojile većinu u oba doma Kongresa, što bi moglo olakšati izabranom predsjedniku Joeu Bidenu sprovođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove podsticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

„Financijski i ciklički sektori postali su zvijezde na početku godine. S Bidenovom pobjedom porasla su očekivanja u vezi poticaja”, kazao je Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

U fokusu ulagača je i politička situacija u Vašingtonu jer Predstavnički dom Kongresa raspravlja o pokretanju postupka opoziva predsjednika Donalda Trumpa s vlasti, nakon što su njegove pristalice prošle sedmice napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objave poslovnih izvještaja kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući Citigroup i JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih sedmica će finansijske izvještaje i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno uticati na smjer tržišta, kažu analitičari.

I dok su cijene dionica u cikličkim sektorima u utorak porasle, S&P 500 indeks komunikacionog sektora pao je 1,5 odsto.

Taj je sektor pod pritiskom od kada je Twitter za stalno suspendovao Trumpov profil zbog rizika od daljnjeg podsticanja na nasilje.

Ulagači se plaše da društvenim mrežama, kao što su Twitter i Facebook, slijedi pojačani regulatorni nadzor, jer je napad na Kongres, podstaknutom Trumpovim porukama na Twitteru, pokazao koliki može biti njihov uticaj, rekao je Michael O′Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Michael James iz Wedbusha smatra da se radi jednostavno o rotaciji ulagača iz jednog sektora u druge.

„Tehnološki sektor bio je najsjajnija zvijezda u prošloj godini, a sada zaostaje za rastom tržišta, jer ulagači koriste tehnološke dionice kao izvor finansiranja za kupovinu dionica u cikličkim sektorima, poput zdravstvenog i finansijskog”, rekao je James.

Na evropskim berzama cijene dionica su u utorak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,65 odsto na 6.754 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 odsto na 13.925 bodova, a pariski CAC 0,2 odsto na 5.650 bodova.

Najčitanije