fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi blago pali uoči izvještaja o inflaciji

Indeksi blago pali uoči izvještaja o inflaciji

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, dok ulagači čekaju izvještaj o inflaciji, koji bi moglo znatno uticati na smjer tržišta narednih dana.

Dow Jones oslabio je 152 boda ili 0,44 odsto, na 34.447 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 odsto, na 4.219 poena, a Nasdaq indeks 0,09 odsto, na 13.911 bodova.

Tokom cijelog trgovanja ti indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području jer nije bilo vijesti koje bi usmjerile tržište, prenosi Hina.

„Vlada zatišje što se tiče vijesti. Završena je sezona objava poslovnih rezultata kompanija, a pred nama je izvještaj o inflaciji. Stoga indeksi nijesu znatnije oscilirali”, kazao je direktor u firmi Horizon Investment Services, Chuck Carlson.

Na tržištu je i dalje najvažnije pitanje hoće li inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) biti privremena, kako to tvrdi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), ili trajna. Zbog toga se s oprezom čeka izvještaj o kretanju potrošačkih cijena, koje će biti objavljeno danas.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u maju inflacija na godišnjem nivou dostignula 4,7 odsto, a da je temeljna inflacija, bez cijena hrane i energenata, porasla na 3,4 odsto.

To bi bilo znatno iznad ciljanih nivoa Feda od oko dva odsto, pa se ulagači plaše da bi centralna banka mogla početi zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Mnogi investitori procjenjuju da će Fed plan o smanjenju iznosa za kupovinu obveznica objaviti kasnije tokom godine, dok bi stvarno smanjenje iznosa moglo uslijediti početkom naredne godine.

Od početka godine S&P 500 na dobitku je oko 12 odsto, a sada je od rekordnog nivoa, dostignutog početkom maja, udaljen samo oko jedan odsto, kao i Dow Jones indeks.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 odsto, na 7.081 bod, a frankfurtski DAX 0,38 odsto, na 15.581 poen. Pariski CAC ojačao je 0,19 odsto, na 6.563 boda.

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...